Προσδοκία χαλάρωσης της θηλιάς του χρέους

by/ 0 Comments / 3 View / 02/06/2021

Σανίδα σωτηρίας θα αναζητήσουν χιλιάδες οφειλέτες στην εξωδικαστική αυτοματοποιημένη ρύθμιση οφειλών, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να μην πνιγούν στον ωκεανό των χρεών.

 

Ευελπιστούν σε γενναίο κούρεμα πάσης φύσεως οφειλής (τράπεζες, Δημόσιο, ΔΕΚΟ) ώστε να γίνει το χρέος τους βιώσιμο με μηνιαία δόση που δεν θα είναι θηλιά στον λαιμό υποβαθμίζοντας δραματικά το βιοτικό τους επίπεδο και την προσδοκία για ανάκαμψη.

Ο εξωδικαστικός, που αποτελεί διέξοδο ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση, θεσμοθετείται και για τα φυσικά πρόσωπα και προβλέπει τη ρύθμιση των οφειλών σε έως και 240 δόσεις για οφειλές προς Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης και σε 420 για οφειλές προς τράπεζες και servicers, ενώ παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης δανείων για τα οποία έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Σημειώνεται ότι για χρέη προς το Δημόσιο, υπό προϋποθέσεις και βάσει κριτηρίων, η δυνατότητα διαγραφής μπορεί να φτάσει ώς και το 75% επί της βασικής οφειλής και ώς 95% επί των προσαυξήσεων.

Παράλληλα, έχουν ενσωματωθεί όλες οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην παρεισφρήσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Με τη ρύθμιση όλων των οφειλών επιτυγχάνεται η αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και δεσμεύσεις και πλειστηριασμοί στην κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας, καθώς και της επαγγελματικής στέγης.

Επίσης, για τα ευάλωτα νοικοκυριά προβλέπεται η επιδότηση για πέντε έτη της δόσης των δανείων με υποθήκη της πρώτης κατοικίας, ύψους έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης κάλεσε όλους τους οφειλέτες, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, συνταξιούχους «ανεξαρτήτως είδους οφειλής -π.χ. ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, δάνεια με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου κ.λπ.- και ανεξαρτήτως παλαιότητας οφειλής, είτε πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, είτε για χρέη που προϋπήρχαν, να υποβάλουν από σήμερα αίτηση ρύθμισης οφειλών και έτσι να λύσουν το πρόβλημα των υποχρεώσεων αυτών και να αποφύγουν τη λήψη μέτρων σε βάρος τους από τους πιστωτές».

Σε εφτά βήματα

Η διαδικασία ρύθμισης οφειλών διενεργείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού που σχεδίασε και ανέπτυξε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τις Γενικές Γραμματείες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συνοπτικά, η διαδικασία ρύθμισης οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

  1. Δημιουργία αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (http://www.keyd.gov.gr/ ή http://ofeiles.gov.gr).
  2. Αρση του απορρήτου του/της συζύγου, εξαρτώμενων μελών, συνοφειλετών και εγγυητών (εάν υπάρχουν) και άντληση προσωπικών και οικονομικών στοιχείων.
  3. Επιβεβαίωση κριτηρίων επιλεξιμότητας και διενέργεια ελέγχων και διασταυρώσεων, με σκοπό τον αποκλεισμό στρατηγικών κακοπληρωτών.
  4. Παραγωγή από την πλατφόρμα μιας αυτοματοποιημένης πρότασης ρύθμισης οφειλών, βάσει αλγορίθμου, με συγκεκριμένους οικονομικούς κανόνες/παραμέτρους (π.χ. αξία ρευστοποίησης, ικανότητα αποπληρωμής).
  5. Διενέργεια ψηφοφορίας επί της πρότασης ρύθμισης οφειλών από τους πιστωτές. Εάν η πλειοψηφία των πιστωτών συμφωνήσει, τότε η πρόταση αποστέλλεται στον οφειλέτη.
  6. Αξιολόγηση προτεινόμενης συμφωνίας από τον οφειλέτη.
  7. Υπογραφή συμφωνίας αναδιάρθρωσης οφειλών μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών.

Αναλυτικός οδηγός χρήσης της πλατφόρμας, καθώς και συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ (www.keyd.gov.gr).

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν περαιτέρω ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο και τις επιλογές διαχείρισης των οφειλών τους, μπορούν να απευθυνθούν σε ένα από τα 50 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της ΕΓΔΙΧ που λειτουργούν πανελλαδικά, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 213.212.57.30.

Efsyn.gr