Πραξικόπημα κατά του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ: Χέρι συμφερόντων στον ευαίσθητο χώρο των πετρελαιοειδών

by/ 0 Comments / 0 View / 05/05/2021

Κατάλυση του δημοσίου ελέγχου αλλά και της εργατικής εκπροσώπησης στη διαχείριση και στις επιλογές του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, προωθεί η σημερινή διοίκηση σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ, εγείροντας όχι μόνο το μείζον ζήτημα της εκχώρησης κρατικών συμφερόντων στα χέρια ιδιωτών σε μια εταιρεία που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών, αλλά και θέματα εθνικής οικονομικής και γεωστρατηγικής σημασίας, ιδίως στην παρούσα συγκυρία, επιλογή που ενδεχομένως εκτείνεται και σε επίπεδο ποινικών ευθυνών.

Με το πρόσχημα της συμμόρφωσης στα προβλεπόμενα στο νέο νόμο 4706/2020 της κυβέρνησης Ν.Δ. (που ενσωματώνει σχετικοί κοινοτική Οδηγία), ο οποίος περιλαμβάνει αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση για τις εισηγμένες Α.Ε (σ.σ σε ισχύ από 17.07.2021), ο διευθύνων σύμβουλος Α. Σιάμισιης εισηγήθηκε σήμερα, Μ.Πέμπτη, σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ) τροποποίηση και αναθεώρηση του καταστατικού της εταιρείας σε σχέση και με την σύνθεση του Δ.Σ, με αιχμή την μεγαλύτερη… ανεξαρτησία των μελών του.

Θυμίζουμε ότι, προς το παρόν, το μερίδιο του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στα ΕΛΠΕ είναι 35,5%, της εταιρείας Paneuropean (συμφερόντων ομίλου Λάτση) 45,5%, των θεσμικών επενδυτών 11% και των ιδιωτών επενδυτών 8%. Δεδομένου ότι τα ΕΛΠΕ έχουν μια ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στον ευαίσθητο χώρο της αγοράς πετρελαιοειδών, στα οποία ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι το Δημόσιο, το επιχείρημα περί ενσωμάτωσης νέου θεσμικού πλαισίου, γενικώς περί εισηγμένων ΑΕ, καθίσταται εξαιρετικά αδύναμο, εκτός κι αν η κυβέρνηση ως εκπρόσωπος του Δημοσίου έχει ήδη απεμπολήσει τα δικαιώματά της, ενώ στο βάθος… διατηρεί πάντα και χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις την βούλησή της να προχωρήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.

Περί ανεξαρτησίας

Ειδικότερα, στις αλλαγές του υφιστάμενου καταστατικού των ΕΛΠΕ, μεταξύ άλλων, που περιλαμβάνει η απόφαση του Δ.Σ. προβλέπονται τα εξής:

  • Το σύνολο των μελών του Δ.Σ να εκλέγεται αποκλειστικά από την Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία επίσης προσδιορίζει την ιδιότητά τους ως ανεξάρτητων μελών και πρέπει να είναι το λιγότερο τέσσερα. Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει για την εκλογή όλων των μελών του Δ.Σ κατόπιν σχετικής εισήγησης του Δ.Σ, με βάση τις προτάσεις ειδικής Επιτροπής Υποψηφιοτήτων που έχει εντοπίσει τα νέα μέλη και έχει κάνει την σχετική αξιολόγησή τους με κριτήρια πολιτικής καταλληλότητας…

Έως σήμερα προβλεπόταν στο πλαίσιο του 13μελούς Δ.Σ, ο διορισμός 7 μελών από το Δημόσιο, 2 μελών από τον ιδιώτη μεγάλο μέτοχο (Paneuropean), 2 εκπροσώπων των εργαζομένων και 2 εκπροσώπων των μετόχων της μειοψηφίας. Κατά την εισήγηση τα μέλη που ορίζονται από Δημόσιο-ιδιώτη και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν μπορούν να οριστούν ως ανεξάρτητα, καθώς δεν εκλέγονται από την Γενική Συνέλευση και εμπίπτουν στα οριζόμενα περί “σχέσων εξάρτησης” του περσινού νόμου της κυβέρνησης, ενώ δεν μπορεί να καλυφθεί και το όριο που επίσης τίθεται στο νόμο περί τουλάχιστον 4 (1/3 επί του συνόλου) ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών.

  • Κατάργηση της συμμετοχής των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ, καθώς η επιλογή αυτή δεν συνάδει με τα κριτήρια ανεξαρτησίας των μελών.
  • Ως αποτέλεσμα του ανωτέρω περιορισμός του συνόλου των μελών του Δ.Σ σε 11 από 13 με τριετή, αντί πενταετούς, θητεία.

Οι αλλαγές αυτές μάλιστα προωθούνται προς επικύρωση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 26 Μαΐου 2021.

“Όχι” των εργαζομένων –  Πολιτικό και οικονομικό έγκλημα

Την έντονη αντίθεσή τους εκφράζουν τα σωματεία εργαζομένων του ομίλου ΕΛΠΕ επισημαίνοντας ότι στο σημερινό έκτακτο Δ.Σ. ΕΛΠΕ όπου παρουσιάστηκε η ειλημμένη απόφαση της σημερινής διοίκησης (ορισμένης από την Κυβέρνηση) για την αλλαγή του Καταστατικού της Εταιρείας, και ουσιαστικά την απεμπόληση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου για ορισμό Διοίκησης (Management) και την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος ενός από τους τελευταίους παραγωγικούς πυλώνες της οικονομίας μας. “Ποιο είναι, κύριοι της Κυβέρνησης, το κέρδος του Ελληνικού Δημοσίου από αυτό; Για εμάς δεν νοείται παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση με τα ΕΛΠΕ εξ ολοκλήρου στα ανεξέλεγκτα χέρια ιδιώτη και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ότι και να μας τάξετε, όποιον και να επιστρατεύσετε” επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση των τεσσάρων σωματείων εργαζομένων (ΠΣΕΕΠ, ΠΕΠΕΚΟ, Σύνδεσμος Εργαζομένων ΑΣΠΡΟΦΟΣ, Σωματείο Εργαζομένων DIAXON).

Τα σωματεία σημειώνουν ότι μια τέτοια απόφαση αποτελεί πολιτικό και οικονομικό έγκλημα προς τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη όσοι την αποφασίσουν και την υλοποιήσουν. Εμείς οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ έχουμε αξιοπρέπεια και υψηλό περί δικαίου αίσθημα και ως θεματοφύλακες των συμφερόντων ολόκληρου του Ελληνικού Λαού θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να καταλήξει και αυτή η θλιβερή προσπάθεια στον κάλαθο των αχρήστων, τονίζουν και καλούν τα κόμματα του κοινοβουλίου, τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τα συνδικάτα και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, να πάρουν θέση και να προστατέψουν την περιουσία του Ελληνικού Λαού

Σ. Φάμελλος – Ε. Αχτσιόγλου: Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη απόφαση

Στην εξυπηρέτηση του ιδιώτη μετόχου, στην απώλεια του ελέγχου του δημοσίου από ένα κρίσιμο αναπτυξιακό/ενεργειακό φορέα της Ελλάδα στη συνέχεια στο ξεπούλημά του στοχεύει η απόφαση αυτή του ΔΣ των ΕΛΠΕ, τονίζουν οι τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου.

Σε κοινή τους δήλωση επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ένα προσυμφωνημένο σχέδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων που την έκαναν κυβέρνηση και χαρίζει τον εθνικό μας πλούτο και τα αναπτυξιακά και ενεργειακά εργαλεία της χώρας σε ιδιώτες και ζητούν ανάκληση της απόφασης και θωράκιση των εκπροσώπων του Δημοσίου με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Left.gr