Πιο κοντά στο 16% των μετοχών του ΟΛΠ η Cosco

by/ 0 Comments / 3 View / 23/08/2021

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η τροποποιημένη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Cosco, η οποία προβλέπει την παραχώρηση του υπόλοιπου των μετοχών του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρεία αλλά και την πενταετή παράταση για την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων

Eνα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση του υπόλοιπου 16% των μετοχών του ΟΛΠ ήρθε η Cosco μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της τροποποιημένης σύμβασης μεταξύ της κινεζικής εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου για την απόδοση του 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, το οποίο κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και την πενταετή παράταση για την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων.

Eτσι, όπως όλα δείχνουν, τον Σεπτέμβριο η νέα σύμβαση ανάμεσα στις δυο πλευρές θα οδηγηθεί στη Βουλή προκειμένου να κυρωθεί και εάν αυτό γίνει πραγματικότητα η Cosco πλέον θα κατέχει το 67% των μετοχών του ΟΛΠ, ενώ της δίνεται η δυνατότητα μέχρι το 2026 να ολοκληρώσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις. Παράλληλα θα καταθέσει ως αντάλλαγμα εγγυητική επιστολή, ανάλογη με το ύψος των επενδύσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί, το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει από την Cosco το ποσόν των 88 εκατ. ευρώ για το 16% των μετοχών, ενώ θα μειωθούν οι θέσεις του Ελληνικού Δημοσίου στο Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε. από τρεις που είναι σήμερα σε μία. Οι πληροφορίες λένε πως η νέα συμφωνία προβλέπει περαιτέρω παράταση πέντε ετών, εφόσον οι επενδύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί έως το 2026 λόγω καθυστερήσεων που δεν οφείλονται στην Cosco.

Για να φτάσουμε όμως εδώ μεσολάβησαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε στελέχη της Cosco, καθώς βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης, η οποία κυρώθηκε με τον νόμο 4404/2016 για να περάσει το 16% στον κινεζικό όμιλο, έπρεπε στο τέλος της πενταετίας (Αύγουστος 2021) να έχει ολοκληρώσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις που είχε αναλάβει να κάνει ύψους 293,8 εκατ. ευρώ.

Οι 11 αυτές επενδύσεις ωστόσο δεν έχουν ολοκληρωθεί, γιατί σύμφωνα με την Cosco «εξωγενείς παράγοντες» συνέβαλαν στην καθυστέρηση της υλοποίησής τους και όχι δική της υπαιτιότητα.

Το κλείσιμο της συμφωνίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και Cosco, που είναι γνωστό από τα τέλη Ιουλίου, κατήγγειλαν πρόσφατα με κοινή τους ανακοίνωση οι τομεάρχες Ναυτιλίας, Ανάπτυξης-Επενδύσεων και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός, Αλέξης Χαρίτσης, Εφη Αχτσιόγλου αντίστοιχα. Οι τρεις τομεάρχες επισήμαναν ότι σήμερα, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των 11 συμβατικών σημαντικών υποχρεωτικών επενδύσεων με ευθύνη της ίδιας της εταιρείας, κάτι το οποίο προκύπτει από τις εκθέσεις του Ανεξάρτητου Μηχανικού αλλά και από τις επιστολές του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ προς τον ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει αποφασίσει, μέσα από συμφωνίες παρασκηνίου, να μεταβιβάσει και το υπόλοιπο 16% του πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμαναν, εάν η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ επιλέξουν να προχωρήσουν σε de facto τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης και χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς φορείς και τη Βουλή:

1. Διαπράττουν παράβαση καθήκοντος, εφόσον παραβιάζουν δεσμευτικούς όρους της σύμβασης, η οποία μάλιστα έχει κυρωθεί από τη Βουλή.

2. Προκαλούν ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο αποστερώντας από τη μια τα Δημόσια Ταμεία από το 16% των κερδών της επιχείρησης και από την άλλη μη εφαρμόζοντας τις ισχυρές ποινικές ρήτρες που προβλέπονται στο άρθρο 16 της σύμβασης.

3. Συντελούν στη μείωση των αναπτυξιακών προοπτικών του Πειραιά και της χώρας και καταδικάζουν έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο και χιλιάδες εργαζόμενους.

4. Η πιθανή παραβίαση της σύμβασης δημιουργεί αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον και δίνει σήμα σε όλους τους ξένους επενδυτές ότι μπορούν να συμπεριφέρονται ανεξέλεγκτα στη χώρα μας και χωρίς κανόνες.

Efsyn.gr