Πεσμένος ήταν ο εορταστικός τζίρος

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πεσμένος ήταν ο εορταστικός τζίρος / 20 View / 08/01/2020

Αρνητικά κινήθηκε ο εορταστικός τζίρος στην αγορά. Οι εκτιμήσεις που έρχονται από τα Επιμελητήρια σε όλη τη χώρα αναφορικά με την κίνηση της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο δείχνουν μείωσή της. Μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες όμως έδειξαν να κινούνται οριακά. Παράλληλα, αντίστροφα άρχισε να μετρά ο χρόνος για τις χειμερινές εκπτώσεις 2020.

Όπως κάθε χρόνο, αυτές ξεκινούν παραδοσιακά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου, δηλαδή στις 13 Ιανουαρίου φέτος, και ολοκληρώνονται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, δηλαδή στις 29 Φεβρουαρίου, καθώς η φετινή χρονιά είναι δίσεκτη. Αρνητικά μηνύματα έρχονται από τα Εμπορικά Επιμελητήρια πολλών πόλεων, όπως η Πάτρα, ο Βόλος, ο Πειραιάς, η Κόρινθος, το Αγρίνιο. Αντίστοιχο είναι το κλίμα και από την Αθήνα, που κάνει τον εμπορικό απολογισμό της για το πώς κινήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων την εορταστική περίοδο.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών και μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Συνομοσπονδίας και Επιχειρηματικότητας Νίκο Κογιουμτζή, «φαίνεται ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα έχουν αρνητικό πρόσημο σε σχέση με την περσινή εορταστική περίοδο και τα πολυκαταστήματα, οι πολυχώροι και οι αλυσίδες θα παραμείνουν στα ίδια σε σχέση με πέρυσι. Αυτά τα δύο έχουμε ουσιαστικά ως προσλαμβάνουσες και ως ακούσματα και από την Αθήνα αλλά και από όλη τη χώρα» είπε και συνέχισε εξηγώντας ότι «αυτό είναι απόρροια της δυσκολίας στην οποία έχουν υπεισέλθει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ύστερα από μια δεκαετή κρίση κι όταν πια πλέον βρισκόμαστε στον αστερισμό των δόσεων. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν τρεις και τέσσερις στο τέλος του μήνα… 4,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας χρωστάνε στην εφορία, πάνω από 100 δισ. είναι ληξηπρόθεσμα στην εφορία, υπάρχουν υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τις τράπεζες, άρα καταλαβαίνετε ότι δεν περισσεύει σχεδόν τίποτα αυτή τη στιγμή για την αγορά».

Μείωση τζίρου κατά 30% καταγράφηκε στην εμπορική αγορά του Βόλου τα φετινά Χριστούγεννα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Βόλου Αποστόλη Οντόπουλο, το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη ρευστότητας που δημιουργήθηκε από τις αστοχίες της κυβέρνησης αναφορικά με την ημερομηνία καταβολής του μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους και του κοινωνικού μερίσματος, με αποτέλεσμα να απομένουν μόνο μερικές ώρες πριν το κλείσιμο των καταστημάτων ώστε να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις. Πλέον οι έμποροι ελπίζουν στις εκπτώσεις που θα ξεκινήσουν σε δυο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 13 Ιανουαρίου.

«Ανύπαρκτος» ο τζίρος στα καταστήματα εστίασης στην Κορινθία την εορταστική περίοδο, όπως δήλωσε ο Χρήστος Ντούσικος, πρόεδρος του ΣΕΓΕΣ Κορινθίας. Κύρια αιτία, ο αντικαπνιστικός νόμος, αλλά και οι μηδαμινές εκδηλώσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Αρνητικό πρόσημο κατέγραψαν οι καταστηματάρχες στην αγορά του Αγρινίου κατά την εορταστική περίοδο. Όπως δήλωσε έμπορος της περιοχής στην τοπική εφημερίδα «Συνείδηση», «η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα του Αγρινίου σε σχέση με πέρσι ήταν πεσμένη σε ποσοστό μεταξύ 10% και 20%. Ο κόσμος επέλεξε να κάνει διακανονισμούς προς την εφορία ή προς άλλες υποχρεώσεις του και μετά να ψωνίσει, αλλά φέτος έλειψαν από την τοπική αγορά και τα χρήματα του μερίσματος”. Ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων στην αγορά της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής την εορταστική περίοδο είχε πτώση 20% με 30%.

Κερδισμένες οι πολυεθνικές

Ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Μάκης Μακρής επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δυστυχώς, η κίνηση στα καταστήματα της πόλης δεν πήγε καλά μέσα στις γιορτές. Οι συνάδελφοι στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης υπολογίζουν την πτώση του τζίρου τους περίπου στο 30%. Καλύτερα πήγαν τα δώρα και τα παιχνίδια αλλά οι πολυεθνικές παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από την κίνηση. Η απώλεια του κοινωνικού μερίσματος είναι σημαντική, καθώς εργαζόμενοι των 400-500 ευρώ που έριχναν τα χρήματα στην αγορά φέτος έμειναν εκτός, όπως και οι συνταξιούχοι. Επιπλέον, πολύ μεγάλο κομμάτι των χρημάτων που έπεσαν στην αγορά πήγαν στα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία».

Εκπτώσεις και ανοιχτές Κυριακές

Όσον αφορά τις εκπτώσεις, αυτές θα ξεκινήσουν στις 13 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι οι επίσημες περίοδοι των εκπτώσεων μέσα στο έτος είναι τέσσερις, δύο χειμερινές και δύο καλοκαιρινές, ενώ είθισται μέσα αυτά τα διαστήματα κάποιες Κυριακές τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά.

Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 19 Ιανουαρίου, το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας είναι 11:00 – 18:00.

Στις εκπτώσεις, ενημερώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, εκτός της αναγραφής παλαιάς και νέας μειωμένης τιμής επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης, ενώ, στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από… % έως… %»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους εμπόρους, τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και στους παραβάτες των διατάξεων επιβάλλεται πρόστιμο 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ.

Εφόσον επιβληθεί δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση εντός πενταετίας, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης.

left.gr