Παίρνουν πίσω τα αναδρομικά μέσω φορολόγησης

by/ 0 Comments / 1 View / 10/06/2021

“Χαράτσι” για τα “κουτσουρεμένα” αναδρομικά που έλαβαν μετά τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων καλούνται να πληρώσουν 1 εκατ. συνταξιούχοι, όπως διαπιστώνεται από τις βεβαιώσεις που λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Συγκεκριμένα, 1 εκατ. συνταξιούχων που έλαβαν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο (Μάιος 2015 – Ιούνιος 2016) διαπιστώνουν τώρα, με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών, ότι τα ποσά που αναγράφονται αφορούν ξεχωριστά κάθε έτος και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016, αλλά και στο τέλος του 2021. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ένα σημαντικό ποσοστό συνταξιούχων που έλαβαν αναδρομικά καλούνται τώρα να τα επιστρέψουν μέσω της φορολογίας!

Στο θέμα παρενέβη το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), ζητώντας από το υπουργείο Οικονομικών την εξαίρεση από τη φορολογία εισοδήματος των αναδρομικών ποσών, όπως συνέβη με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων τον Δεκέμβριο του 2018, ή να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 20%.

Για να γίνει κατανοητό πως οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά κινδυνεύουν ουσιαστικά να επιστρέψουν ένα σημαντικό μέρος που έλαβαν, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων «μεταφράζεται» σε νέα εκκαθάριση φόρου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά θα προστεθούν στα ήδη δηλωθέντα εισοδήματα των συνταξιούχων για τα συγκεκριμένα έτη που προαναφέραμε. Έτσι, οι συνταξιούχοι θα βρεθούν μπροστά στη «δυσάρεστη έκπληξη» να καταβάλουν πρόσθετο φόρο, ανάλογα με την κλίμακα φορολόγησης που θα τοποθετηθούν, σε σχέση με το συνολικό εισόδημά τους, ενώ θα πρέπει να καταβάλουν και πρόσθετη εισφορά αλληλεγγύης.

Πρόσθετη φορολόγηση έως 55%

 

Ειδικότερα, για το 2015 τα αναδρομικά ποσά θα υπαχθούν σε φορολόγηση με τους συντελεστές 22% έως 42% της κλίμακας φόρου που ίσχυε τότε και για το 2016 τα αναδρομικά θα υπαχθούν σε φορολόγηση με τους συντελεστές 22% έως 45% που ίσχυαν. Επιπρόσθετα όμως θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης (1%- 4% για το 2015 και 2,2% – 10% για το 2016). Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει συνολική πρόσθετη φορολόγηση έως 55%, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε συνταξιούχου!

 

Όπως αναφέρει στην επιστολή του το ΕΝΔΙΣΥ, τα ποσά αφορούν «σε περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και την εν μέρει επιστροφή τους από την κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση για το 11μηνο, λόγω σωρείας δικαστικών αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων που επιδίκαζαν ποσά έως την εξόφλησή τους, με τόκο 6% ανά έτος. Ενδεικτικά αναφέρουμε 3338/2021, 3350/2021. Το δε Ελεγκτικό Συνέδριο επιδικάζει ποσά για πενταετία, τα οποία έχουν παράνομα περικοπεί, ενδεικτικά αναφέρουμε 504/2021”, υπενθυμίζοντας ότι τα αναδρομικά ποσά που επιστράφηκαν στους συνταξιούχους δόθηκαν άτοκα και όχι με τον νόμιμο τόκο.

Avgi.gr