Ο χειρότερος Απρίλιος της 20ετίας για την εργασία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο χειρότερος Απρίλιος της 20ετίας για την εργασία / 13 View / 08/05/2020

293.000 προσλήψεις λιγότερες από πέρσι το πρώτο τετράμηνο 2020 ● Η προσωρινή απαγόρευση των απολύσεων λειτούργησε, αλλά το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά ● Οι εποχικά εργαζόμενοι, τα πρώτα θύματα της καταιγίδας που θα ξεσπάσει το φθινόπωρο.

Προανάκρουσμα της καταιγίδας που θα ξεσπάσει από το φθινόπωρο στην απασχόληση και την εργασία αποτελούν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τις ροές της μισθωτής απασχόλησης τον Απρίλιο. Τον χειρότερο Απρίλιο της τελευταίας εικοσαετίας. Με το πλεόνασμα των νέων θέσεων απασχόλησης να ανέρχεται σε +7.205, όταν ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2019, είχαν ξεπεράσει το φράγμα των εκατό χιλιάδων νέων θέσεων (+100.246).

Η ειρωνεία βρίσκεται στα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες και η ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον μήνα Φεβρουάριο. Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο χειρότερος Απρίλιος ακολούθησε τον καλύτερο… Φεβρουάριο, αφού το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, συνέχισε να πέφτει (στο 16,1% έναντι 18,4% τον Φεβρουάριο του 2019)!

Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον Φεβρουάριο καταγράφεται ίσως η τελευταία μείωση για τους επόμενους πολλούς μήνες…


Γνωρίζουμε ότι ακόμα και το πλεόνασμα των 7.205 θέσεων για τον Απρίλιο είναι πλασματικό, απότοκο του φρένου που πάτησε η κυβέρνηση, έστω και προσωρινά, σε επιχειρήσεις και εργοδότες θέτοντας σε εφαρμογή ρυθμίσεις ταυτόχρονης αναστολής των συμβάσεων και απαγόρευσης των απολύσεων.

Με αυτό το συνδυαστικό μέτρο (αναστολής συμβάσεων και απαγόρευσης απολύσεων) ναι μεν διασώθηκε προσωρινά ο δείκτης της απασχόλησης, αλλά όχι και ο δείκτης των προσλήψεων. Κι αυτό φαίνεται στον πίνακα του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ: την ίδια στιγμή που πάγωναν οι απολύσεις με νομοθετική ρύθμιση, σταματούσαν και οι προσλήψεις. Τον Απρίλιο του 2020 έγιναν 233.626 λιγότερες προσλήψεις σε σύγκριση με το 2019. Σε αυτές τις ματαιωμένες προσλήψεις βρίσκονται οι χαμένοι της νέας κρίσης, οι εποχικά εργαζόμενοι. Δηλαδή όλοι όσοι ανέμεναν να εργαστούν στις επιχειρήσεις τουρισμού, εστίασης και στον χώρο της ναυτιλίας στις υπηρεσίες που συνδέονται με την κρουαζιέρα.

Γι’ αυτόν το λόγο, παρ’ όλο το πάγωμα των απολύσεων (μειωμένες κατά 69.879 τον Απρίλιο του 2020 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019), παρά τη διατήρηση των συμβάσεων, έστω και σε αναστολή, το ισοζύγιο των ροών προσλήψεων- απολύσεων όχι μόνο είναι αρνητικό κατά -27.149 θέσεις εργασίας, αλλά εμφανίζεται χειρότερο κι από το αντίστοιχο τετράμηνο του 2011. Στοιχείο που αιτιολογεί και την πρόβλεψη του ΣΕΒ για την υψηλότερη ανεργία της δεκαετίας, δηλαδή περίπου στο 28%!

Οι προβλέψεις του ΣΕΒ

Γιατί όμως η πρόβλεψη του εργοδοτικού φορέα των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας δεν συμμερίζεται τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -και της κυβέρνησης- για ανεργία στο 19,9%; Βεβαίως ο ΣΕΒ, ως φορέας συμφερόντων των επιχειρήσεων-μελών του, υιοθετεί το πιο ακραίο σενάριο ως μοχλό πίεσης για την εξασφάλιση περισσότερων μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Ομως δεν είναι μόνο αυτό. Γνωρίζει ότι η απαγόρευση των απολύσεων παραμένει ως προσωρινό μέτρο, που δεν μπορεί να λειτουργήσει πέραν του Ιουλίου. Αλλωστε και οι υφιστάμενες απαγορεύσεις (διατήρηση της θέσης εργασίας για 45 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής των συμβάσεων) ισχύουν μόνο για τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που έχουν ενταχτεί στα προγράμματα στήριξης και διάσωσης των επιχειρήσεων. Οποια επιχείρηση δεν έχει υποστεί ζημία και δεν θέλει να κάνει χρήση των προγραμμάτων των αναστολών συμβάσεων ή των εκπτώσεων στην καταβολή οφειλών και εισφορών μπορεί να απολύσει με βάση της γενικές διατάξεις, που δεν έχουν αλλάξει.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι απολύσεις συνεχίστηκαν και τον Απρίλιο. Μάλιστα καταγράφηκαν συνολικά 41.350 αποχωρήσεις, από τις οποίες 5.230 ήταν καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και 17.895 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Αν η αγορά εργασίας συνεχίσει να κινείται χωρίς το φρένο των απολύσεων, το φθινόπωρο θα είναι κυριολεκτικά γκρίζο.

Βεβαίως δεν αποκλείεται να τεθεί κριτήριο διατήρησης των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που θα ενταχτούν στη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, με την οποία θα επιδοτηθεί μέρος του μισθού σε εργαζόμενους που θα μειώσουν τον χρόνο εργασίας τους (SURE). Το αντιστάθμισμα για τους «τυχερούς» που θα ενταχτούν σε προγράμματα μείωσης του χρόνου εργασίας, θα είναι η μείωση του μισθού και η μεγάλης κλίμακας πτώση του βιοτικού επιπέδου. Πτώση που στις συνθήκες της εσωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει καταστροφικά για την πορεία της, πυροδοτώντας το σπιράλ της χαμηλής ζήτησης ακόμα κι όταν αυξηθεί η προσφορά.