Ουραγός η Ελλάδα στην ανάκαμψη

by/ 0 Comments / 1 View / 09/12/2020

Είχε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. Εκρηκτική αύξηση ΑΕΠ 12,5% στην ευρωζώνη έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ισχνή αύξηση μόλις 2,3% στη χώρα μας

Πάτωσε η ελληνική οικονομία στη διάρκεια της «ιστορικής» ανάκαμψης που σημείωσε η ευρωζώνη στο τρίτο τρίμηνο του 2020, αμέσως μετά τον τερματισμό των lockdown και των άλλων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν σε όλον τον κόσμο για αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 2,3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τόσο μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η επίδοση αυτή ήταν υποπενταπλάσια της εκρηκτικής ανάπτυξης (12,5%) που σημείωσε στο διάστημα αυτό η ευρωζώνη συνολικά -αλλά και η Ε.Ε (11,5%)- και αν μη τι άλλο δείχνει την παταγώδη αποτυχία της ελληνικής οικονομίας να ακολουθήσει τους εταίρους της στην πρωτοφανή εκτίναξη που κατέγραψαν οι οικονομίες τους μετά την καθίζηση του β’ τριμήνου.

Η ελληνική οικονομία κατέγραψε στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και της Ε.Ε. και σε ετήσια βάση. Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε σύγκριση με το αντίστοιχο γ’ τρίμηνο του 2019 κατά 11,7%, συνεχίζοντας την υπόγεια διαδρομή που ξεκίνησε μετά την ιστορική βουτιά -14,7% του β’ τριμήνου. Η αντίστοιχη πτώση που κατέγραψε το ΑΕΠ της ευρωζώνης και της Ε.Ε. ήταν μόνο 4,3% και 4,2%, επιδόσεις οι οποίες αντικατοπτρίζουν τη μερική ανάκαμψη που στο διάστημα αυτό μετά τις ιστορικές πτώσεις -14,7% και -13,9% που σημειώθηκαν αντίστοιχα στο β’ τρίμηνο του έτους.

Η υστέρηση αυτή δείχνει ότι η ελληνική οικονομία επωφελήθηκε ελάχιστα από το επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία άνοιγμα των συνόρων στο οποίο προέβη η κυβέρνηση προς χάριν του τουρισμού.

Το οξύμωρο είναι ότι άλλες χώρες της ευρωζώνης οι οποίες -όπως η Ελλάδα- βασίζουν σημαντικό μέρος της οικονομικής τους δραστηριότητας στον ασθμαίνοντα λόγω Covid-19 τουρισμό τα πήγαν πολύ καλύτερα στο γ’ τρίμηνο. Το γαλλικό ΑΕΠ εκτοξεύθηκε 18,7% υψηλότερα σε σχέση με το β’ τρίμηνο, το ισπανικό 16,7%, το ιταλικό κατά 15,9%, ενώ το πορτογαλικό κατά 13,3%. Οι επιδόσεις αυτές συνέβαλαν στην πρωτοφανή άνοδο του ΑΕΠ ευρωζώνης και Ε.Ε., η οποία σύμφωνα με τη Eurostat ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί σε επίπεδο τριμήνου από το 1995 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών δεδομένων.

Στην άνοδο αυτή καθοριστικός ήταν ο ρόλος των νοικοκυριών. Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε με ρυθμό 14% στη ζώνη του ευρώ και 13,2% στην Ε.Ε. (μετά τη βουτιά -12,4% και -12% στο β’ τρίμηνο). Η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε ακόμη από τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που αυξήθηκαν κατά 13,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 11,7% στην Ε.Ε. (μετά από βουτιά -16,0% και -14,3% αντίστοιχα στο β’ τρίμηνο) και τις εξαγωγές που αυξήθηκαν κατά 17,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 17,2% στην Ε.Ε. (μετά από πτώση -18,9% και στις δύο ζώνες χωρών κατά το β’ τρίμηνο).

Efsyn.gr