ΟΟΣΑ / Χαστούκι στην κυβέρνηση για πληθωρισμό – εμβόλια

by/ 0 Comments / 0 View / 02/12/2021

Ηχηρό «χαστούκι» στην κυβέρνηση της Ν.Δ. δίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς προβλέπει ότι η παραλλαγή Όμικρον θα εκτοξεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός το 2022 θα φτάσει στο 3,1%. Το παραπάνω συνεπάγεται πως η ελληνική αγορά αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλαπλά κύματα ακρίβειας μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ ο ΟΟΣΑ εκτοξεύει τα βέλη προς την κυβέρνηση για τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται και από τα μέσα του 2021 κινούνται πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών στη μεταποίηση, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο, αλλά σημειώνει ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανόν να περιοριστούν λόγω της αργοπορημένης παραγωγικής δυναμικότητας της οικονομίας.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2022 στο 3,1% σε μέσα επίπεδα έναντι 0,4% φέτος και ο δομικός πληθωρισμός -που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού- να διαμορφωθεί στο 1,9% από -1,2%, αντίστοιχα.

Επιδείνωση υγειονομικής κατάστασης λόγω εμβολιασμών

Ένας βασικός κίνδυνος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, λόγω της παραλλαγής Όμικρον, να οδηγήσει σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να περιορίσει την ανάκαμψη του τουρισμού.

Τα ποσοστά των κρουσμάτων κορωνοϊού και θανάτων στην Ελλάδα μετά τον φετινό Ιούλιο είναι υψηλότερα από τις περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, αντανακλώντας τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων, με το 61,5% του πληθυσμού να έχει εμβολιασθεί πλήρως τον Οκτώβριο, σημειώνει η έκθεση.

Υψηλό χρέος εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας

Από εκεί και πέρα, ο Οργανισμός αναφέρει πως η εξελισσόμενη δημοσιονομική στήριξη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ανάκαμψης εν όψει της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας. Οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Αυτό, μαζί με ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, θα συνέβαλλε στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι «η καλύτερη στόχευση των μέτρων στήριξης, όπως των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ για τομείς όπως η διασκέδαση, θα ενίσχυε τον αντίκτυπό τους».

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί από 9,6% του ΑΕΠ φέτος στο 4% το 2022, ενώ για το 2023 προβλέπεται να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι κορυφώθηκε πέρυσι στο 206,3% του ΑΕΠ και ότι θα μειωθεί φέτος στο 192% και περαιτέρω στο 180,6% το 2022 και στο 174,6% το 2023.

avgi.gr