Ξενοδοχεία / Αντιμέτωποι με το φάσμα του λουκέτου

by/ 0 Comments / 1 View / 05/01/2022

Τεράστιο πρόβλημα, το οποίο αγγίζει πλέον τα όρια της βιωσιμότητάς τους, αντιμετωπίζουν πολλά από τα περίπου 4.000 ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα «φυτοζωούν» με μονοψήφιες πληρότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ιανουάριος στα ξενοδοχεία πόλης μπήκε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος στο ΑΠΕ, με πληρότητες 20%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητά τους. Αντίστοιχα δυσμενής είναι η εικόνα και για τα ορεινά ξενοδοχεία.

Σε επιστολή της προς την κυβέρνηση η ΠΟΞ επισημαίνει την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά ξενοδοχεία, αναφερόμενη και στα μονοψήφια ποσοστά πληρότητας που θα έχουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έως και τον Απρίλιο, και ζητάει λήψη συγκεκριμένων μέτρων ενίσχυσης.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, τα αντανακλαστικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά στο σοβαρό πρόβλημα λειτούργησαν άμεσα. Ήδη η αρμόδια τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, αφού χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου τους επόμενους μήνες, κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα τον κλάδο.

Στην επιστολή της η ΠΟΞ επισημαίνει ότι από την επόμενη εβδομάδα οι πληρότητες των συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων πέφτουν σε μονοψήφια ποσοστά. “Κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις” τονίζει, οι προγραμματισμένες εκθέσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον και όσα λίγα συνέδρια και εκδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται. Και η κατάσταση, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου. Υπενθυμίζει ότι οι επιχειρήσεις αυτές, παράλληλα με την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπίσουν και την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Επισημαίνει ότι το δεκαήμερο των εορτών δεν ήταν αρκετό να καλύψει ούτε μικρό μέρος των υποχρεώσεών τους, ενώ αφορούσε επί της ουσίας μόνο τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, καθώς στα αστικά κέντρα και την επαρχία παρέμειναν άδεια.

Με τη ρευστότητα να παραμένει νούμερο ένα πρόβλημα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ΠΟΞ, επιβάλλεται:

* Να εκταμιευθούν άμεσα τα ποσά που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας».

* Να ολοκληρωθεί άμεσα η αποπληρωμή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων).

* Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο “Συν-Εργασία” κάτω του 50% ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τους προσεχείς τρεις μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας.

* Παράταση του “Γέφυρα ΙΙ” έως 30 Ιουνίου και αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως τέλος Μαρτίου.

avgi.gr