Ξέπλυμα 2 τρισ. δολαρίων από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ξέπλυμα 2 τρισ. δολαρίων από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου / 7 View / 22/09/2020

Ιλιγγο προκαλούν τα ποσά που έχουν διακινήσει οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, οι οποίες ελέγχονται από τις αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists-ICIJ), η οποία δημοσιοποιήθηκε σε 108 διεθνή ΜΜΕ σε 88 χώρες.

Η έρευνα βασίζεται σε διαρροή χιλιάδων αναφορών ύποπτης δραστηριότητας (SAR) που είχε στη διάθεσή του το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν, και τα οποία έχει επεξεργαστεί το ICIJ, αφορούν συναλλαγές που έγιναν ανάμεσα στο 1999 και το 2017, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 2 τρισ. δολάρια. Οπως φαίνεται και στον πίνακα που παραθέτουμε, στην κορυφή των ύποπτων συναλλαγών βρίσκεται η Deutcshe Bank, με το ιλιγγιώδες ποσό του 1,3 τρισ. δολαρίων ύποπτων συναλλαγών, ενώ άλλες μεγάλες τράπεζες που συμπληρώνουν τη λίστα είναι η JPMorgan Chase, η HSBC, η Standard Chartered και η Bank of New York Mellon.

Οι τράπεζες αυτές ελέγχονται για διακίνηση κεφαλαίων προσώπων που ήταν ύποπτα για συμμετοχή σε εγκληματικές δραστηριότητες. Ορισμένα, μάλιστα, «εξυπηρετήθηκαν» από τις εντιμότατες τράπεζες αφού τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες ή ακόμη και αφού είχαν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα.

Η Deutsche Bank, που φιγουράρει στην κορυφή της επίμαχης λίστας, με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι οι αποκαλύψεις περιέχουν πληροφορίες «πολύ γνωστές» στους δικούς της ελεγκτές, ότι έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους στην ενίσχυση των ελέγχων και ότι δίνει μεγάλη προσοχή στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της. Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας περιλαμβάνεται και η εμπλοκή του γαμπρού του Ερντογάν, υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαράκ, που κατηγορείται ότι παρέκαμψε τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν μέσω της γνωστής υπόθεσης λαθρεμπορίου χρυσού.

Οι αποκαλύψεις, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για νέο lockdown, προκάλεσαν ντόμινο πτώσης στις τραπεζικές μετοχές στα περισσότερα χρηματιστήρια του πλανήτη. Η μετοχή της HSBC στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Μάιο του 1995, η μετοχή της StanChart σημείωσε πτώση 3,8%. Πτώση άνω του 3% κατέγραψαν τα Χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, του Λονδίνου, ενώ και και η Wall Street μέχρι αργά το βράδυ κατέγραφε πτώση άνω του 3%, με τις μετοχές της HSBC και της StanChart στο επίκεντρο μαζικών πωλήσεων.

efsyn.gr