«Ναι» και από το EuroWorking Group για το 1 δισ.

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Ναι» και από το EuroWorking Group για το 1 δισ. / 17 View / 04/04/2019

Το πρώτο «πράσινο φως» έδωσε το EuroWorking Group για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και πλέον τη σκυτάλη παίρνει το Eurogroup.

Στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη η Ευρωζώνη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων και μπορεί, πλέον, να προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων.

Το ζήτημα αναμένεται να «κλείσει» και τυπικά στο Eurogroup της Παρασκευής, στο Βουκουρέστι.

Για τη θετική εξέλιξη της διαδικασίας στο EuroWorking ενημέρωσε και ο υπουργός Οικονομικών κατά την έναρξη ομιλίας του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε «πριν από λίγο τελείωσε το EWG, το οποίο πήγε πολύ καλά». Οι θεσμοί έκαναν θετική εισήγηση, και άρα είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την εκταμίευση τη Δευτέρα είπε ο κ. Τσακαλώτος. Πρόσθεσε μάλιστα, χαριτολογώντας, ότι αυτό δεν είναι καλό νέο για όλους, δεν είναι καλό νέο για αυτούς που μας είπαν ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια..

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως και η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ, με την έκθεσή ενισχυμένης εποπτείας, όπου καταγράφηκε η σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή όλων των υπολειπόμενων μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, η έκθεση καταγράφει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή όλων των υπολειπόμενων μεταρρυθμίσεων και «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Eurogroup για να συμφωνήσει στην αποδέσμευση της πρώτης δόσης από τα μέτρα χρέους που εξαρτώνται από τις εφαρμοσμένες πολιτικές», αναφέρει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με το κείμενο, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις παρακάτω ενέργειες:

Υιοθέτησε πρωτογενή και δευτερεύουσα νομοθεσία για την ενίσχυση της ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων εσόδων
Προχώρησε σε επικαιροποιήσεις στα μέτρα στήριξης της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα (ηλεκτρονικές δημοπρασίες, κρατικές εγγυήσεις, σχέδιο δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών)
Υιοθέτησε πρωτογενή νομοθεσία και έχει αναλάβει τη δέσμευση να υιοθετήσει σύντομα δευτερεύουσα νομοθεσία για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας
Έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρωση των κενών θέσεων στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ)· v) ξεκίνησε εκ νέου τη διαδικασία προσφορών για την εκχώρηση λιγνιτικών μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ)
Υιοθέτησε νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ)
Προχώρησε σε ενέργειες για την άρση των εμποδίων για τη μεταφορά της Εγνατίας
Υιοθέτησε μια σειρά μέτρων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που ήταν και το τελευταίο σημείο στο οποίο επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών, η έκθεση της Επιτροπής χαρακτηρίζει «μοναδικό» για την Ελλάδα το εν λόγω σχήμα.

Σημειώνεται ότι «υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, οι δανειολήπτες μπορούν να ζητήσουν να επωφεληθούν από αναδιάρθρωση ή και διαγραφή των δανείων τους (στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια) είτε κατόπιν συμφωνίας σε συστηματοποιημένες προτάσεις αναδιάρθρωσης που θα επεκταθούν από τους πιστωτές μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας είτε μέσω προσφυγής στα δικαστήρια.

»Οι οφειλέτες θα επωφεληθούν επίσης από την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό εφ ‘όσον πραγματοποιούν πληρωμές δόσης επί των αναδιαρθρωμένων χρεών».

Επιπλέον, η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της ότι στόχος της εν λόγω νομοθεσίας είναι να διασφαλιστεί ότι «το σύστημα είναι πραγματικά προσωρινό, εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό και περιέχει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή καταχρήσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς και νέων καθυστερήσεων στα δικαστήρια, ενώ παρέχει κίνητρα για την πειθαρχία στις πληρωμές».

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και παραμένουν ορισμένοι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πειθαρχία στις πληρωμές».

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών