Μισέλ Σαπέν: Η ελάφρυνση του χρέους να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

by/ 0 Comments / 45 View / 31/01/2016

Η Ελλάδα πρέπει να βάλει σε μια τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση της χώρας, ώστε να επιτρέψει μια δίκαιη επιβολή και είσπραξη φόρων, αναφέρει ο Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Καθημερινή της Κυριακής”. Συμπλήρωσε δε, ότι “με λίγα λόγια, ό,τι συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο συνιστά μια αναγκαιότητα για την Ελλάδα”.

Σε συνέχεια της συμφωνίας του Ιουλίου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι τα μέλη της ευρωζώνης από κοινού δεσμεύτηκαν έναντι της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους, οπότε το θέμα αυτό θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, “είναι εξαιρετικά σημαντικό για την γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας”.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, όμως “σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των εν λόγω χωρών“, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος αξιωματούχος παράλληλα δηλώνει ότι η γαλλική θέση είναι ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η πρώτη επανεξέταση, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που θα αποτελέσει θετική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα, όσο και την ευρωζώνη.