Με μέτρα ασπιρίνη η αντιμετώπιση των κορωνοχρεών

by/ 0 Comments / 1 View / 29/09/2021

Την ενεργοποίηση ενός άτολμου μέτρου για την ανακούφιση 820.000 φορολογουμένων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς την εφορία προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 δόσεις λέγοντας ότι «μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ίσως και σήμερα, αύριο (και ενώ για τα χρέη προ κορωνοϊού η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις έχει ήδη ανοίξει) θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις». Στην ουσία πρόκειται για μέτρο «ασπιρίνη», αφού η ρύθμιση την οποία επέλεξε η κυβέρνηση απέκλεισε αυτό που πολλοί θεωρούν αναγκαίο, δηλαδή τη διαγραφή μέρους των σωρευμένων οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων οι οποίες βεβαιώθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 31η Ιουλίου 2021 και ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από την περίοδο της πανδημίας.

Η εξόφληση των συγκεκριμένων οφειλών πραγματοποιείται είτε σε τρία χρόνια άτοκα είτε σε έξι χρόνια με επιτόκιο 2,5%, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται από τον Ιανουάριο του 2022. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ για ποσά οφειλών μέχρι 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ποσά οφειλών άνω των 1.000 ευρώ. Εξαιρούνται οφειλές (δεν εντάσσονται στη ρύθμιση) όπως είναι ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, οφειλές που αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών και δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

“Υπάρχει δικαιολογημένη ακρίβεια”

Για το πρόσφατο κύμα ανατιμήσεων είπε πως «υπάρχει ακρίβεια, δικαιολογημένη», παρατηρώντας ότι «είναι καλύτερη η κατάσταση από την Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρεις έγκαιρα μέτρα». Χαρακτήρισε το πρόβλημα της ακρίβειας «παροδικό», προσθέτοντας ωστόσο ότι στην ενέργεια υπάρχουν «ενδείξεις ότι θα είναι παροδικό, αλλά θα κρατήσει περισσότερο».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της πλατφόρμας και στη φορολογική πολιτική, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι για τον ΕΝΦΙΑ στον γενικό πληθυσμό η Νέα Δημοκρατία είχε προεκλογικά υποσχεθεί μεσοσταθμική μείωση στο 30% και έχει γίνει στο 22%. Σχολίασε ότι «όπως σε όλες τις χώρες, πρέπει να υπάρχει φόρος ακίνητης περιουσίας. Πρέπει να γίνει πιο δίκαιος» και επεσήμανε ότι «υπάρχει πρόβλεψη για όποιον δεν έχει να δώσει».

Αναγνωρίζοντας ότι η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα, σημείωσε ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο κύμα απολύσεων δεν υπάρχει, αφού υπάρχει συρρίκνωση της ανεργίας κατά 3%», κάτι που δείχνει ότι «οι επιχειρήσεις κράτησαν τους υπαλλήλους τους», το οποίο αποτυπώθηκε και στην αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 52%.

avgi.gr