Μεγάλη ανησυχία για το λιανεμπόριο

by/ 0 Comments / 7 View / 08/01/2021

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται χιλιάδες επιχειρηματίες του λιανεμπορίου αναμένοντας τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης για το τι θα γίνει από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση «διαρρέει» πως θα κάνει ό,τι της υποδείξει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, κάτι το οποίο δεν ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις, όπως έχει διαπιστωθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Πάντως, τα παραπάνω δεν εμπόδισαν τον υπουργό Ανάπτυξης  Άδωνι Γεωργιάδη να εκφράζει άλλη άποψη από αυτήν του αρμόδιου γενικού γραμματέα Π. Σταμπουλίδη, δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το αλαλούμ που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο σε μια σειρά από θέματα.

Ουσιαστικά, σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις σε σχέση με το αν θα επιτραπεί ξανά από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου να ανοίξει η παράδοση εκτός, ή αλλιώς click away, και επιπλέον αν θα ανοίξουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, επιχειρήσεις μανικιούρ – πεντικιούρ, ήτοι αν θα ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις που λειτουργούσαν μέχρι και το περασμένο Σάββατο.

Αυτό που οι έμποροι θέλουν να αποφύγουν είναι η λειτουργία… ακορντεόν των καταστημάτων, αφού το συνεχόμενο άνοιξε – κλείσε δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει. Κι αυτό διότι τα όποια καταστήματα ανοίξουν θα πρέπει να προμηθευτούν εμπόρευμα το οποίο θα πρέπει να πληρώσουν. Επίσης, δεν θέλουν να αναγκαστούν να πετάξουν εμπόρευμα το οποίο είχαν προμηθευτεί για να διαθέσουν αυτήν την εβδομάδα, κατά την οποία τελικώς παρέμειναν κλειστά. Συνεπώς, φαίνεται ότι επιθυμούν συγκεκριμένες αποφάσεις, δίχως ήξεις – αφήξεις.

Μεγάλα προβλήματα

Άλλωστε, τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα και ολοένα και επεκτείνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φετινός τζίρος των γιορτών άφησε πίσω του μια τρύπα τουλάχιστον 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, φέτος μετά βίας έφτασε τα 1,3 δισ., όταν την εορταστική περίοδο 2019 – 2020 είχε αγγίξει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και ακόμη 500 εκατ. ευρώ από τα καταστήματα εστίασης, τα οποία προφανώς παραμένουν κλειστά.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και ο τζίρος που έγινε εκτιμάται πως  σε ποσοστό περίπου 80% αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες μπορούσαν να υποστηρίξουν πλήρως τις διαδικτυακές αγορές, καθώς μόνο 15.000 επιχειρήσεις σε σύνολο περίπου 800.000 ανά την επικράτεια διαθέτουν πλήρως οργανωμένα και λειτουργικά e-shops. Γι’ αυτό και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών κατέθεσε το αίτημα να μειωθεί κατά 50% το ποσό που πρέπει να επιστρέψουν οι δικαιούχοι στις τρεις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές και κατά 70% στις επιστρεπτέες 5 και 6.

Αργεί η παράδοση εντός

Καθυστέρηση φαίνεται πως θα υπάρξει στην παράδοση εντός, ή αλλιώς click in shop. Με το click in shop ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείνει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά ραντεβού για την επίσκεψή του στο κατάστημα σε προκαθορισμένη ώρα, να διαλέγει το προϊόν που τον ενδιαφέρει εκεί, να το δοκιμάζει εφόσον επιθυμεί και να το πληρώνει εντός του καταστήματος. Οπωσδήποτε θα ισχύει η υποχρέωση αποστολής μηνύματος με το ραντεβού από το κατάστημα προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί εκεί ο καταναλωτής.

Επίσης υποχρεωτική θα είναι η αποστολή sms στο 13033 με την ένδειξη 2 εφόσον πρόκειται για αγορές. Βάσει των ισχυόντων μέτρων για την τήρηση αποστάσεων, σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως τέσσερις πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα, φυσικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας, όπως και οπουδήποτε αλλού.

SOS

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ  Έφη Αχτσιόγλου τόνισε χθες ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «εκπέμπουν SOS» γιατί «εδώ και μήνες ζουν σε μια μέγγενη», όπου «πιέζονται από τη σώρευση χρεών και από την έλλειψη ρευστότητας». Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, «έχει προτείνει τη μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή και γενναία ρύθμιση οφειλών».

Efsyn.gr