Μείωση συντάξεων σε 300.000 συνταξιούχους

by/ 0 Comments / 3 View / 04/01/2022

Σε απόγνωση δεκάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι σύνταξης χηρείας και αναπηρικής σύνταξης ή σύνταξης γήρατος, από την πρωτοφανή περικοπή που ενεργοποίησε μέσω εγκυκλίου ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Τσακλόγλου παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, οι περικοπές που επιβάλλονται με την εγκύκλιο Τσακλόγλου αφορούν και συνταξιούχους δικαιούχους δύο συντάξεων από τις αρχές του 2016 και μετά, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό όσων θα υποστούν περικοπές (έως 268 ευρώ τον μήνα) σε 300.000 δικαιούχους “διπλών δικαιωμάτων”, δηλαδή συντάξεων χηρείας και αναπηρίας ή χηρείας και γήρατος.

Όπως έγινε γνωστό μέσω της εγκυκλίου Τσακλόγου, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η περικοπή απολαβών από συντάξεις που προκύπτουν από διπλό ασφαλιστικό δικαίωμα, με κατάργηση του 70% της Εθνικής Σύνταξης (στη δεύτερη σύνταξη), αφορά κατά κύριο λόγο τους πλέον αδύναμους, δηλαδή ανθρώπους που ζουν μόνοι (συντάξεις χηρείας) ή έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας (συντάξεις αναπηρίας), οι οποίοι όμως έχουν πληρώσει διπλές εισφορές στον εργασιακό τους βίο (διπλο – συνταξιούχοι), για να λάβουν αυτές τις παροχές.

Μέχρι τώρα ο συνταξιούχος με αυτό το διπλό ασφαλιστικό δικαίωμα ελάμβανε το πλήρες ποσό της Εθνικής Σύνταξης π.χ. από την αναπηρική σύνταξη και το 70% (της Εθνικής Σύνταξης) που απορρέει από τη σύνταξη χηρείας.

“Είναι ντροπή και μόνο που το υπουργείο Εργασίας σκέφτηκε να εκδώσει αυτή την εγκύκλιο”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Δηλαδή ο συνταξιούχος θα λαμβάνει στο εξής (από 1.1.2022) την Εθνική Σύνταξη που απορρέει από το ένα ασφαλιστικό του δικαίωμα (αναπηρική σύνταξη) αλλά θα χάνει το ποσοστό του 70% αν είναι ταυτόχρονα και δικαιούχος χηρείας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις από πολλαπλά δικαιώματα (χηρείας και αναπηρίας, χηρείας και γήρατος) θα έχουν μείωση στις συνταξιοδοτικές απολαβές τους από λίγα ευρώ έως και 268 ευρώ τον μήνα.

Οι περικοπές “απλώνονται” σε βάθος εξαετίας!

Αυτό που αποκαλύπτεται τώρα είναι ότι το μαχαίρι στις συντάξεις θα είναι μεγαλύτερο και αφορά:

Α) Όλες τις (διπλές) συντάξεις που χορηγήθηκαν από την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Β) Δεκάδες χιλιάδες συντάξεις, που από τον επόμενο μήνα είναι πιθανό να υποστούν σημαντικές περικοπές.

Γ) Όλες εκείνες τις συντάξεις που πρόκειται να εκδίδονται από εδώ και στο εξής (περίπου 80.000 ανά έτος).

Ξενογιαννακοπούλου: Πρωτοχρονιάτικα και στα μουλωχτά

«Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται από την έξαρση της πανδημίας και της ακρίβειας, η κυβέρνηση πλήττει συστηματικά τους πιο αδύναμους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις χήρες και τους ανάπηρους», σημειώνει η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρωτοχρονιάτικα μειώνει τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Αιφνιδιαστικά και στα μουλωχτά ο κ. Τσακλόγλου τροποποίησε εγκύκλιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2016 και με νέα απαράδεκτη εγκύκλιο πετσοκόβει έως και 268 ευρώ από τις μελλοντικές συντάξεις χηρείας και αναπηρίας”, σημειώνει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Χατζηδάκης: Περικοπές με… το γράμμα του νόμου!

Ερωτηθείς για την εγκύκλιο που εκδόθηκε μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, το 2016, που έλεγε ότι δεν κρινόταν σκόπιμο να προχωρήσουν οι νέες μειώσεις και την οποία σεβάστηκαν όλοι οι μετέπειτα υπουργοί Εργασίας -και ο κ. Βρούτσης-, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι “εάν υπήρξαν εγκύκλιοι προς άλλη κατεύθυνση, προφανώς ήταν έξω από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου”… Τέλος, επικαλούμενος την… ισονομία τόνισε: “δεν ξέρω πόσο δίκαιο είναι να υπάρχουν συνταξιούχοι δυο ταχυτήτων, τα ‘κορόιδα’ που παίρνουν μια εθνική σύνταξη’ όπως προβλέπει ο νόμος, και άλλοι δίπλα, που λόγω διαφόρων παραθύρων μπορούν να παίρνουν δύο εθνικές συντάξεις”…

Τεμπονέρας: Η μεγαλύτερη περικοπή της τελευταίας δεκαετίας

“Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση συντάξεων που έχει συντελεστεί από την εποχή της κατάργησης των ‘δώρων’ των συνταξιούχων, το 2013”, δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο δικηγόρος – εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, εξηγώντας: “Επηρεάζονται δραστικά όχι μόνο όσοι έχουν δικαιωθεί συντάξεων, από τις 13.5.2016 και μετά, οπότε και αυτοί θα δουν την περικοπή στα τέλη του μήνα Ιανουαρίου, αλλά και οι παλιότεροι συνταξιούχοι, καθώς καθίστανται όμηροι της ‘προσωπικής διαφοράς’ που δημιουργείται, χάνοντας τη δυνατότητα να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους μετά το 2023”.

avgi.gr