Μείωση ΕΝΦΙΑ / Παρεμβάσεις υπέρ των ολίγων

by/ 0 Comments / 1 View / 03/02/2022

Θάνος Παναγόπουλος

Με επικοινωνιακού τύπου πυροτεχνήματα επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξωραΐσει την εικόνα στη φορολόγηση ακινήτων και να απαλύνει τις εντυπώσεις που προκαλούν οι μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Ειδικά όσον αφορά τις πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση μειώσεις, αυτές δεν αφορούν όλους. Και πάντως όχι τις πολύ μικρές περιουσίες, αφού η έκπτωση του 30% παραμένει ως έχει για περιουσίες κάτω των 60.000 ευρώ. Αλλά και για το πεδίο 60.000 – 100.000 ευρώ (σημειώνεται ότι ελάφρυνση 30% θα έχουν, στο εξής, τα ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ αντί των 60.000 ευρώ που ίσχυε έως τώρα) το όφελος είναι εξαιρετικά μικρό, καθώς περιορίζεται στο 3% για περιουσίες 60.000 – 80.000 ευρώ μια και η έκπτωση από το 27% αυξάνεται στο 30% και στις 5 μονάδες μεταξύ 80.000 – 100.000 ευρώ, ποσοστά δηλαδή που υπολείπονται του πληθωρισμού του Ιανουαρίου που ανακοινώθηκε χθες (5,5%).

Εξίσου ταξικό πρόσημο έχει και η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που ενσωματώνεται στον βασικό. Αυτό αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, αλλά όχι εταιρείες, καθώς οι ελαφρύνσεις των μεγαλοϊδιοκτητών θεωρούνται σπουδαιότερες από τη βελτίωση διά της φορολογικής οδού της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

“Σαλαμοποίηση” νέου φορολογικού τοπίου στα ακίνητα

Κάτι που επίσης γεννά απορίες και εύλογους προβληματισμούς είναι η πρακτική της «σαλαμοποιήσεως» που επέλεξε η κυβέρνηση προκειμένου να «αποκαλύψει» τα σχέδιά της στα της φορολόγησης των ακινήτων. Παρότι και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά και πριν από αυτόν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκαν σε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, παραμένουν ακόμη «μυστικές» ουσιώδεις και πάντως καθοριστικές παράμετροι όπως οι συντελεστές.

Προβληματισμούς γεννά και η επιλογή του οικονομικού επιτελείου να μην εφαρμόσει εντέλει τους περιβόητους «κόφτες» που θα λειτουργούσαν ως μηχανισμοί εξομάλυνσης μετά τις υπέρμετρες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που φτάνουν σε κάποιες περιοχές ακόμη και τριψήφιο ποσοστό.

Σημειώνεται ότι, νωρίς χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% και ότι συνολικά το όφελος από τη μείωση από τα 70 εκατ. ευρώ, που αναμενόταν αρχικώς, ανεβαίνει στα 350 εκατ. ευρώ. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε περισσότερες δόσεις. Εκτιμάται ότι οι βεβαιώσεις θα προκύψουν μέχρι τέλος Απριλίου και οι πληρωμές, στη συνέχεια, θα μπορέσουν να γίνονται σε 10 δόσεις.

avgi.gr