Λαγκάρντ: Να μην περιορίσουμε τη συζήτηση στα κορονο-ομόλογα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λαγκάρντ: Να μην περιορίσουμε τη συζήτηση στα κορονο-ομόλογα / 8 View / 09/04/2020

Δαπάνες από τον κοινό προϋπολογισμό ή ένα ταμείο ανασυγκρότησης είναι οι μορφές αλληλεγγύης που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσα στην Ε.Ε. για να βοηθηθούν οι πληττόμενες από τον κορονοϊό χώρες μέλη, σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία λίγες ώρες πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup δήλωσε ότι «η συζήτηση για την βοήθεια στις πληττόμενες χώρες δεν πρέπει να περιοριστεί στα κορονο-ομόλογα».

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα κορονο-ομόλογα. Στην Ευρώπη, τα πράγματα πάντοτε χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι θα θέλαμε, αλλά βρίσκουμε πάντα μια λύση», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Η ίδια πρόσθεσε πως «θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες μορφές αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτές περιλαμβάνονται δαπάνες από τον κοινό προϋπολογισμό ή ένα ταμείο ανασυγκρότησης».

Επίσης, σε άρθρο της στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ανέφερε ότι «οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξουν η μία την άλλη. Μόνο από κοινού μπορεί να επιδιωχθεί η βέλτιστη πολιτική για την καταπολέμηση της κρίσης».

Πάντως ξεκαθάρισε ότι «επί του παρόντος δεν τίθεται ζήτημα να υπάρξει γενική διαγραφή των χρεών», πράγμα που έχει αρχίσει να ακούγεται τελευταία, καθώς οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν. Μεταξύ όσων έχουν υποστηρίξει τη διαγραφή χρέους στον ιδιωτικό τομέα είναι ο προκάτοχός της στην ηγεσία της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Σε άλλη συνέντευξη που έδωσε στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter είπε ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί ένα τέτοιο θέμα. Τώρα πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομία σε λειτουργία. Αργότερα θα εξετάσουμε πώς θα εξοφληθούν τα χρέη και πώς θα διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά πιο αποτελεσματικά».