Λίγο πάνω από το μηδέν η αγορά πετρελαίου στις ΗΠΑ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λίγο πάνω από το μηδέν η αγορά πετρελαίου στις ΗΠΑ / 3 View / 21/04/2020

Το άνευ προηγουμένου σφυροκόπημα για το αμερικανικό αργό οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία να γυρίζουν σε αρνητικό πρόσημο οι τιμές καθώς μεγάλες ποσότητες παραμένουν αδιάθετες και δίχως να υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις για την αποθήκευσή τους. Μικρή ανάκαμψη στην αγορά της Ασίας με την τιμή του «μαύρου χρυσού» να κινείται λίγο πάνω από το μηδέν λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών.

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού, που βυθίστηκε χθες (20/04) σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά στην ιστορία, ανέκαμψε σήμερα στην αγορά της Ασίας, επανερχόμενο μετά την έναρξη των συναλλαγών λίγο πάνω από το μηδέν.

Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI) προς παράδοση τον Μάιο ανερχόταν λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς στο 0,56 δολάριο, έναντι των –37,63 δολαρίων, της τιμής χωρίς ιστορικό προηγούμενο στην οποία είχε κλείσει χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη.

Η κατάρρευση των τιμών είναι μεγάλο πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος προσπάθησε να προστατεύσει τους πετρελαιοπαραγωγούς υποστηρίζοντας και τις κινήσεις του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Guardian, αριθμός ρεκόρ 160 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου έχουν αποθηκευτεί σε πετρελαιοφόρα, τα οποία έχουν αγκυροβολήσει έξω από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού Κόλπου.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη ζήτηση τα τελευταία 25 έτη και οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε όλον τον κόσμο λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Οι τιμές αφορούν τα συμβόλαια που εκπνέουν στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης και αφορούν τα συμβόλαια παράδοσης για τον Μάιο.

Οι ΗΠΑ αγοράζουν 75 εκατομμύρια βαρέλια αργού

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπροστά σε μια πρωτοφανή εξέλιξη δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αξιοποιήσει την ιστορική πτώση των τιμών του πετρελαίου για να αγοράσει 75 εκατομμύρια βαρέλια αργού και να τα προσθέσει στο στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ.

«Θα ανεφοδιάσουμε πλήρως το στρατηγικό μας απόθεμα πετρελαίου», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, εξηγώντας πως η κυβέρνησή του θα αγοράσει «ως και 75 εκατομμύρια βαρέλια» για να το καλύψει πλήρως.