Κόστος ενέργειας / Εύθραυστη και προσωρινή ύφεση στις τιμές του ρεύματος

by/ 0 Comments / 1 View / 28/12/2021

Σε μια πρόσκαιρη, το πιθανότερο, ανάπαυλα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το κόστος του ρεύματος, με τιμές στις χρηματιστηριακές-χονδρεμπορικές αγορές αισθητά μειωμένες έναντι των πρόσφατων ιστορικών ρεκόρ.

Μετά την ελεύθερη πτήση στα 415,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 22 Δεκεμβρίου, παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων οι τιμές βρέθηκαν λίγο πάνω από τα 200 ευρώ, για να αποκλιμακωθούν περαιτέρω στα 191,14 ευρώ προχθές, στα 171,90 ευρώ χθες και στα 182,47 ευρώ σήμερα.

Πρόκειται για μείωση που ξεπερνά το 55% από την εφιαλτική τιμή ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας, που ωστόσο μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή… ελέω αγορών και παικτών.

Η αγορά συνδέει τη μεγάλη πτώση έναντι των ιστορικών υψηλών με τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, που από τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα την περασμένη εβδομάδα βρίσκεται σήμερα κάτω από τα 100 (ολλανδική πλατφόρμα TTF) και τη μεγάλη συνεισφορά των ΑΠΕ, που μάλιστα προς ώρας ξεπέρασε αυτή του φυσικού αερίου.

Θετικά, προφανώς, επέδρασαν και τα μειωμένα φορτία λόγω του βελτιωμένου καιρού σε συνδυασμό με τις αργίες-διακοπές των γιορτών, συνθήκες που είχαν αντίστοιχη θετική επίδραση και στις τιμές των γειτονικών μας χωρών από τις οποίες και εισάγει η Ελλάδα ποσότητες που προέρχονται κατά βάση από τα πεπαλαιωμένα λιγνιτικά των Βαλκάνιων γειτόνων μας, με μειωμένες τιμές κυρίως τις νυχτερινές ώρες των μικρότερων φορτίων.

Όμως αύξηση των εισαγωγών συνεπάγεται μείωση της παραγωγής ιδίως των ακριβών μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες επιδιώκουν την κατά το δυνατόν αδιάλειπτη λειτουργία τους και τη διατήρηση των εξαγωγών, καθώς, ως φαίνεται, ανεξάρτητα από το πραγματικό μεταβλητό τους κόστος (άγνωστη παράμετρος παραμένει η ακριβής τιμή προμήθειας αερίου)… συμπλέουν με τις τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών…

avgi.gr