Κόστος ενέργειας / Εκτός ελέγχου οι τιμές ρεύματος

by/ 0 Comments / 1 View / 17/12/2021

Ηέκρηξη των τιμών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται και σήμερα καθώς, παρά τις μικρές αυξομειώσεις, βρίσκονται, για δεύτερη ημέρα, στα απίστευτα επίπεδα άνω των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ το χειμερινό ψύχος εντείνεται.

Μετά το χθεσινό σοκ οι χονδρεμπορικές τιμές εμφανίζουν μικρή έως αμελητέα κάμψη στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Στην ελληνική αγορά σήμερα η τιμή (αγορά επόμενης ημέρας – Χρηματιστήριο Ενέργειας) στα 326,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας ελαφρά υποχώρηση της τάξεως του 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη χθεσινή (328,46 ευρώ), που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Την πρωτιά έχει πάλι η Ελβετία με 360,01 ευρώ, ακολουθούμενη από τις Γαλλία με 341,24 ευρώ, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία με 339,3 ευρώ. Οι χαμηλότερες τιμές εμφανίζονται στις αγορές της Πολωνίας (160,36 ευρώ) και της Βουλγαρίας (300,33 ευρώ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, ενώ οι τιμές “πετούσαν” πλέον στην ελληνική αγορά πάνω από τα 300 ευρώ, ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ Κ. Σκρέκας μιλώντας στη Βουλή διέψευδε τις συχνές – πυκνές ελληνικές πρωτιές στην ακρίβεια πανευρωπαϊκά, επικαλούμενος την τιμή της 14ης Δεκεμβρίου, στα 197,24 ευρώ ανά μεγαβατώρα… Σε ετήσια βάση δε η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπης (111,74 ευρώ), μετά την Ιταλία (119,03 ευρώ).

ΔΕΗ

Παράλληλα οι τιμές του φυσικού αερίου, που πιέζουν και τη χονδρική ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αυξημένης συμμετοχής του καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή, έχουν εκτοξευτεί ξανά, φτάνοντας χθες (διαπραγμάτευση στην ολλανδική πλατφόρμα TTF) στα 135 ευρώ / μεγαβατώρα, από 62,971 ευρώ τρεις μήνες πριν (16.9).

Πάντως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση τιμών, ενώ η αναμενόμενη, εν μέσω χειμώνα, επιδείνωση των καιρικών συνθήκων και η αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης προβλέπεται ότι θα δοκιμάσουν και τα όρια του συστήματος.

Στο τέλος του μήνα λήγει η περίοδος κάλυψης της μερικής επιδότησης στο ρεύμα της χαμηλής τάσης από τα κονδύλια των πλειστηριασμών δικαιωμάτων ρύπων και το 2022 αναμένεται ότι θα έρθουν μηχανισμοί “μόνιμοι”, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά όχι για όλα τα νοικοκυριά, αφού αναμένεται ότι θα τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια (εισοδηματικά, κατανάλωσης).

avgi.gr