Κόστος ενέργειας / Εκτός ελέγχου η τιμή του ρεύματος

by/ 0 Comments / 1 View / 21/12/2021

Αντιγόνη Ζούντα

Σε δυσθεώρητα επίπεδα διαμορφώνεται πλέον η τιμή του ρεύματος, ακυρώνοντας στην ουσία τις όποιες προσωρινές, μερικές επιδοτήσεις που ανακοινώνει και ξανά και ξανά με… καμάρι η κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ την ίδια στιγμή ξεκινά έρευνα για τη λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση, για την οποία εδώ και μήνες αντιπολίτευση και παραγωγικοί φορείς καταγγέλλουν πως κάτι δεν πάει καλά…

Συγχρόνως, πυκνώνουν οι έντονες αντιδράσεις καταναλωτικών οργανώσεων, αγροτών, επιχειρηματικών φορέων για το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας και, κυρίως, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι από του χρόνου, αφού σε ένα δεκαήμερο λήγει η χρονική περίοδος που καλύπτεται με τις μερικές, έστω, επιδοτήσεις των ανατιμήσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Ρεκόρ και ανεπάρκεια

Νέο σοκ προκαλεί η σημερινή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που ανεβαίνει πλέον ανεξέλεγκτα, καθώς, μετά τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας, σήμερα καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό και διαμορφώνεται στα 342,35 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ σε κάποιες ευρωπαϊκές αγορές ξεπερνά και τα 400 ευρώ/μεγαβατώρα! Σημειώνεται ότι το κόστος χονδρικής Αυγούστου-Σεπτεμβρίου ήταν στα 136,78 και 147,1 ευρώ/μεγαβατώρα αντίστοιχα και η κιλοβατώρα βρέθηκε να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 80% (λιανική), οπότε οι χρεώσεις που έρχονται θα είναι εξωπραγματικές…

Ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Σκρέκας επιμένει να εμφανίζει ως μόνο υπαίτιο για τις ανατιμήσεις τις διεθνείς εξελίξεις (κόστος αερίου, CO2), ζητώντας κεντρικά μέτρα-παρέμβαση της Ε.Ε., που όμως, όπως φάνηκε μέχρι και στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας, δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση.

Στο πλαίσιο του χθεσινού Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος επανήλθε σημειώνοντας ότι “πάνω από 350 δισ. ευρώ θα κοστίσει η ενεργειακή κρίση στους Ευρωπαίους καταναλωτές το 2022. Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη”.

Πάντως, ακόμα και η αύξηση των μερικών επιδοτήσεων που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο στη Βουλή από τον πρωθυπουργό αποδεικνύει ξανά ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ακρίβειας στην ενέργεια και δεν έχει τη βούληση να λάβει μέτρα για να την αντιμετωπίσει και να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και οικονομία, όπως σχολίασαν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σ. Φάμελλος και η αναπληρώτρια τομεάρχης Π. Πέρκα. Απορούν πώς δεν έχει εκτιμηθεί το ύψος των επιβαρύνσεων στο ρεύμα και η κυβέρνηση τρέχει συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις, ενώ ακόμα και τώρα δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς που θα οδηγούσε σε μείωση τιμών, ενώ δεν υιοθετεί άλλα μέτρα από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν (π.χ., μείωση ΕΦΚ).

Κάτι τρέχει στην αγορά

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε χθες ότι, σε συνέχεια των δράσεών της σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας και στο πλαίσιο της αποτελεσματικής ex post εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, εκκίνησε στις 16.12.2021 αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά της λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης.  Όπως αναφέρει, κατόπιν προπαρασκευαστικής έρευνας και παρακολούθησης της συγκεκριμένης αγοράς, προχώρησε σε μέτρα έρευνας σε 18 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά για τον εντοπισμό αντιανταγωνιστικών πρακτικών με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Παράλληλα, η  Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ), σε νέα επιστολή της προς τη ΡΑΕ, τονίζει ότι οι συμβάσεις προμήθειας χαμηλής και μέσης τάσης στην πράξη μεταφέρουν 100% τις τιμές που διαμορφώνουν οι ίδιοι παίκτες με την ιδιότητα του παραγωγού στην αγορά επόμενης ημέρας, κάτι που αποτελεί σημαντική στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και ενδέχεται να υποκρύπτει συμπεριφορές χειραγώγησης των τιμών – εφόσον δεν υπάρχει… ενδιαφέρον για ανταγωνισμό.

Μάλιστα, διερευνώντας τη διαμόρφωση των τιμών, ιδίως μετά την ενσωμάτωση ρήτρας αναπροσαρμογής συνδεδεμένη με τις τιμές της αγοράς, η ΕΒΙΚΕΝ συνέκρινε την ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος-χονδρεμπορική) ως προς την υπολογιζόμενη μέση μηνιαία τιμή του μεταβλητού κόστους μιας μονάδας παραγωγής συνδυασμένου κύκλου (CCGT).  Όπως προκύπτει, μετά τον Ιούλιο σημειώνεται σαφής αναστροφή της σχέσης μεταξύ ΟΤΣ και μεταβλητού κόστους, με τη μέγιστη απόκλιση να καταγράφεται τον Οκτώβριο…

Εξάλλου, η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) έπειτα από εκατοντάδες καταγγελίες μιλάει για εμπαιγμό των καταναλωτών και ζητεί απαντήσεις από την κυβέρνηση για τους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου.

avgi.gr