Κόβουν επιδόματα ανεργίας εν μέσω πανδημίας

by/ 0 Comments / 2 View / 10/02/2021

Τα επιδόματα ανεργίας, αλλά και η στήριξη της εργασίας με το επίδομα των 534 ευρώ βρίσκονται υπό αναθεώρηση. Το υπουργείο Εργασίας προωθεί την άμεση και δραστική μείωση -ποσοτική και χρονική- του επιδόματος ανεργίας (400 ευρώ τον μήνα), ενώ μαζί με το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν περιορισμό των αναστολών συμβάσεων εργασίας με ταυτόχρονη μείωση τόσο της ενίσχυσης όσο και του αριθμού των επιχειρήσεων που σήμερα στηρίζονται.

Το επίδομα ανεργίας θα αλλάξει (θα μειωθεί) για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, με το υπουργείο Εργασίας να δρομολογεί άμεσα την εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη που προβλέπει κυρίως: α) να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό όπως είναι, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου και β) ο χρόνος επιδότησης του ανέργου να είναι κατά περίπτωση μειωμένος έως και 6 μήνες!

Το θέμα άνοιξε εν μέσω πανδημίας και εκατοντάδων χιλιάδων αναστολών συμβάσεων εργασίας σε κρίσιμους εργασιακούς κλάδους, όπως η εστίαση και ο τουρισμός, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, παρά το σοβαρό ενδεχόμενο την προσεχή άνοιξη ή στις αρχές καλοκαιριού οι αναστολές συμβάσεων να οδηγήσουν άλλους 200.000 με 300.000 εργαζόμενους, που σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς «ημιανεργίας», στις λίστες του ΟΑΕΔ.

Κατάρτιση αντί επιδόματος;

Ουσιαστικά ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ουσιαστικά την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει ριζικά το πλαίσιο καταβολής του επιδόματος ανεργίας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM επισήμανε ότι θα δοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα πολύ μεγαλύτερη σημασία στον ΟΑΕΔ τόσο για τα προγράμματα ανεργίας όσο και για τα προγράμματα κατάρτισης. Και συμπλήρωσε ότι «θα αναθεωρηθεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργίας, θα αναθεωρηθεί γενικότερα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ΟΑΕΔ».

Να σημειωθεί ότι ήδη ο Κ. Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα των προγραμμάτων κατάρτισης προκειμένου το σύστημα κατάρτισης στη χώρα μας, με τις διαπιστωμένες παθογένειες του παρελθόντος, πρόσφατου και μη, «να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των κέντρων κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Με άλλα λόγια, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε «ξεσκαρτάρισμα» των ανέργων, μειώνοντας τον αριθμό που σήμερα δικαιούνται το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ για 12 μήνες (είναι η μικρότερη προστασία πανευρωπαϊκά) και να λειτουργήσει ένα σύστημα κατάρτισης συνδεδεμένο με τον ΟΑΕΔ.

«Μαζεύουν» και τις αναστολές

Οι αλλαγές ωστόσο που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση δεν θα αφορούν μόνο τους άνεργους, αλλά και όσους εργαζόμενους βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Κι αυτό, καθώς το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να αναζητεί τη μετάβαση στην επόμενη μέρα, με περιορισμό των επιχειρήσεων ή του αριθμού των εργαζόμενων που θα μπορούν να συμμετέχουν στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων.

Μάλιστα, με πρόσφατη δήλωσή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωνε με νόημα ότι «το Δημόσιο αντέχει να στηρίζει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί», διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «όσο περνάει ο χρόνος, αυτό θα πρέπει να γίνεται με όλο και πιο στοχευμένα μέτρα, ώστε να μην ξεπεραστούν κάποια όρια στα δημόσια οικονομικά».

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι όσο αναγκαία ήταν η διαχείριση και η ενίσχυση της αγοράς εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας, άλλο τόσο θα πρέπει να είναι και την περίοδο χαλάρωσης των μέτρων.

Με άλλα λόγια, αναζητείται το «κατάλληλο μείγμα μεταξύ παθητικών και ενεργητικών πολιτικών», με περιορισμό των επιχειρήσεων ή του αριθμού των εργαζόμενων που θα μπορούν να συμμετέχουν στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων και ένταξη επιχειρήσεων μόνο σε στοχευμένα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης.

Avgi.gr