Κωκ, πετρέλαιο και φυσικό αέριο απογείωσαν τον εισαγόμενο πληθωρισμό

by/ 0 Comments / 3 View / 12/08/2021

Ηεκτίναξη των τιμών του οπτάνθρακα (κωκ) του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι η κύρια αιτία της απότομης επιτάχυνσης του εισαγόμενου πληθωρισμού. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Ιούνιο φέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2020 κατά 20,5% έναντι μείωσης 11,4% πέρσι.

Πρόκειται για την «κακή» εκδοχή εισαγόμενου πληθωρισμού και ειδικότερα για εκείνον που παρατηρείται σε αύξηση τιμών πρώτων υλών, και όχι για μια «καλή» εκδοχή, από αύξηση της ζήτησης των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων από το εξωτερικό, παραπέμποντας σε «πληθωρισμό κόστους» παρά σε «πληθωρισμό ζήτησης».

Η επίπτωση του εισαγόμενου πληθωρισμού αναμένεται να απεικονιστεί και στον εγχώριο τιμάριθμο, ο οποίος ήδη έχει ενσωματώσει μέρος αυτών των αυξήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι αυξήθηκαν κατά 4,2% οι δαπάνες στέγασης μέσα σε ένα χρόνο, καθώς ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο, ό,τι δηλαδή σχετίζεται με τις δαπάνες στέγασης των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς και οι μεταφορές, είναι οι δύο κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που αυξάνουν το κόστος διαβίωσης στη χώρα μας.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι τιμές στις δύο αυτές κατηγορίες αυξήθηκαν σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο στη μεν στέγαση κατά 4,2%, λόγω αύξησης τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στις δε μεταφορές κατά 5,8%, λόγω αύξησης τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. η εξέλιξη στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται αφενός στην αύξηση τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 32,7%, αφετέρου στην αύξηση τιμών εισαγωγών από χώρες Ευρωζώνης κατά 3,2%.

 

Παράλληλα ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,6% τον Ιούνιο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη Μαΐου, έναντι αύξησης 4,5% πέρσι.

 

Σημαντική ήταν η αύξηση σε ετήσια βάση, δηλαδή μεταξύ Ιουνίου 2020 και Ιουνίου του 2021, στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου κατά 67,3%, στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 65,4%, στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού κατά 22,6% και στην παραγωγή βασικών μετάλλων κατά 18,4%.

 

Χαμηλότερα ποσοστά αύξησης κατέγραψαν η παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων (6,0%), η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (2,0%), η κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων (1,7%) η βιομηχανία τροφίμων (1,4%) και η κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (0,7%).

Avgi.gr