Κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Ελλάδα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Ελλάδα / 7 View / 08/01/2020

Το κλείσιμο του γραφείου του Διεθνούς Νομισματικούς Ταμείου στην Αθήνα γνωστοποίησε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συζήτησή του με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε διευρυμένη συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ αφού συμμετείχε στο Atlantic Council μιλώντας για μία σειρά θεμάτων.

Μετά τις συνομιλίες ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε με έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υποστηρίζοντας ότι τους έξι μήνες της θητείας της κυβέρνησης του είναι αποτελεσματικές και ότι η οικονομία έχει μπει σε εποχή ανάπτυξης και αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

«Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία», είπε.

Και εκτίμησε πως «έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

Τέλος, σημείωσε πως η ελληνική πλευρά προβλέπει «σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας» ως χώρα «που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ».