Κενό 10 δισ. στον προϋπολογισμό του 2021

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κενό 10 δισ. στον προϋπολογισμό του 2021 / 4 View / 17/11/2020


Κατατίθεται την Παρασκευή, προβλέποντας ανάπτυξη 4%-4,5%, έλλειμμα 3% και με αποθεματικό πανδημίας 10 δισ. ● Ελλειμμα 15,8 δισ. και ύφεση 10,6% η «κληρονομιά» του 2020 ● Τι δείχνουν τα στοιχεία δεκαμήνου ● Την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

Ελλειμμα 15,8 δισ. ευρώ και ύφεση 10,6% για το 2020 προεξοφλεί η κυβέρνηση με τον νέο προϋπολογισμό που κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή. Το τελικό κείμενο ενσωματώνει πολλαπλάσια μέτρα στήριξης σε σχέση με το προσχέδιο αλλά και διπλάσιο αποθεματικό (2 δισ. ευρώ) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες από την πανδημία, τουλάχιστον ώς τον Απρίλιο του 2021.

Αλλωστε, οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης θα έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από την πανδημία, γεγονός που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο αφού προϋποθέτει την εφαρμογή του κατάλληλου μίγματος πολιτικής. Στη βάση αυτή η αναθεώρηση του νέου προϋπολογισμού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς η επιδοματική πολιτική και οι στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, αν και αποτελούν μια πρώτη «γραμμή άμυνας» για να περιοριστούν οι άμεσες επιπτώσεις, εντούτοις δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν την ύφεση.

Σε αυτή τη φάση ο προϋπολογισμός του 2021 συντάσσεται με το βασικό σενάριο να προβλέπει ανάκαμψη 4-4,5% και πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ ή 4,95 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για 1% του ΑΕΠ. Ακόμα και με τον νέο στόχο η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, αφού προϋποθέτει την κάλυψη ενός «κενού» ύψους 10 δισ. ευρώ που υπονομεύει την ανάπτυξη και απειλεί με νέα μέτρα λιτότητας τα νοικοκυριά.

Βαθιές πληγές

Η εικόνα του προϋπολογισμού το φετινό δεκάμηνο είναι ενδεικτική για τις βαθιές δημοσιονομικές πληγές που έχει ανοίξει η πανδημία: Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης έφτασε στα 13,4 δισ. ευρώ, το δε πρωτογενές στα 9,056 δισ. ευρώ, οι δαπάνες σημειώνουν υπέρβαση κατά 7,7 δισ. ευρώ φτάνοντας συνολικά στα 51,8 δισ. ευρώ και η «τρύπα» στα ταμεία εξαιτίας του ισχνού τζίρου και των αναιμικών εισπράξεων έχει βαθύνει στα 6 δισ. ευρώ.

«Με δεδομένα τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα, περιμένουμε σημαντική επιδείνωση των εσόδων στο επόμενο διάστημα», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο «τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβριο είχαν μείωση κατά 12,3%, κινήθηκαν συνεπώς καλύτερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών. Δηλαδή, τις επιπτώσεις της πανδημίας στα έσοδα από τον τουρισμό, που επηρεάζουν τον ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου, τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και τα άλλα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση».

Ηδη καταγράφεται σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την Εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τον Σεπτέμβριο οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν σε 621 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 14,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ωστόσο, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν τα 3,599 δισ. ευρώ, όταν την ίδια περίοδο το 2019 ήταν 4,907 δισ. ευρώ.

Η μείωση κατά 26,6% των φρέσκων ληξιπρόθεσμων χρεών στο εννεάμηνο αποδίδεται στο μέτρο της αναστολής πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και στο πάγωμα των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ακόμα ότι 3.867.892 φορολογούμενοι (ΑΦΜ) έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία.

Αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ.) βρίσκονται 1.720.743 οφειλέτες ενώ τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχουν βιώσει 1.286.515 φορολογούμενοι. Τα φέσια των φορολογούμενων στην Εφορία ανέρχονται συνολικά σε 106,197 δισ. ευρώ, από τα οποία 22,64 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, δηλαδή δεν θα εισπραχτούν ποτέ.

Εν τω μεταξύ, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Το ύψος των δανείων που θα δοθούν θα φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι υπόχρεοι θα επιστρέψουν από 1ης Ιανουαρίου του 2022 και σε 40 δόσεις το 50% αυτών των χρημάτων.

Νέο αδιέξοδο για το πακέτο των 1,8 τρισ.

«Εχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο, θα συνεχίσουμε τις εντατικές διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας στην Ε.Ε., Μίκαελ Κλάους, μετά το αδιέξοδο που προκάλεσε το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. για τον πολυετή προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027.

Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε μεν με ειδική πλειοψηφία ο όρος σύνδεσης των χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, που αποτέλεσε τη βάση της συμφωνίας Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως στη συνέχεια οι εκπρόσωποι Ουγγαρίας και Πολωνίας που διαφωνούν με τον όρο αυτό, ως οι κατ’ εξοχήν ελεγχόμενες για αντίστοιχες παραβιάσεις, μπλόκαραν με βέτο, όπως είχαν προαναγγείλει, τη λήψη απόφασης για τον προϋπολογισμό του 1,074 τρισ. και το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, που απαιτούσαν ομοφωνία.

Πρακτικά, απώτατο όριο για συμφωνία πριν από την εκπνοή του έτους είναι το διήμερο 10-11 Δεκεμβρίου οπότε είναι προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής των 27 της Ε.Ε.

Efsyn.gr