Κατώτατος μισθός: 533 ευρώ πιθανόν ο κατώτατος, μετά την καραντίνα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κατώτατος μισθός: 533 ευρώ πιθανόν ο κατώτατος, μετά την καραντίνα / 13 View / 18/04/2020

Κατώτατος μισθός: 533 ευρώ. Το δόγμα του σοκ μπορεί να εφαρμοστεί στη φάση «Recovery Plan» με στόχο να μειωθεί ο κατώτατος μισθό, που είχε αυξήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, καταργώντας τον υποκατώτατο μισθό σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλα αυτά είναι πλέον ανοιχτά στο τραπέζι και θα αφορούν όλους τους εργαζόμενους.

Κατώτατος μισθός: 533 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Αυγή», στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που δίνουν το ελεύθερο στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις αναστολές συμβάσεων και να προχωρήσουν σε όσες απολύσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη αντιδρά σε αυτές τις πιθανότητες λέγοντας ότι: «Ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε πολύ σκληρά για να βγει από τα μνημόνια. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. να τα επαναφέρει».

Νέο περιβάλλον στις εργασιακές σχέσεις
Την ίδια στιγμή ο Δικηγόρος  – Εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονερας, με άρθρο του ισχυρίζεται ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία, η επομένη μέρα, μετά την πανδημία, θα φέρει  έντονο και  μόνιμο  το αποτύπωμα των βίαιων και αιφνίδιων αλλαγών, που συντελέστηκαν στο εργατικό δίκαιο». Κατ΄ αυτόν: «Η αναστολή σύμβασης, η νέα ιδιότυπη εκ περιτροπής εργασία, η τηλεργασία και η ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων από μια επιχείρηση σε μία άλλη, είναι μόνο λίγες από τις παρεμβάσεις, που θα μας συνοδεύουν στις εργασιακές σχέσεις, για αρκετά χρόνια».

Εν ολίγοις αυτό που επισημαίνει είναι ότι: «Θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρχει η καταβολή ενός επιδόματος από το κράτος κι οι εργαζόμενοι, είτε να μην προσέρχονται στην εργασία τους καθόλου, είτε να εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης  (π.χ. εκ περιτροπής εργασία). Θα εμφανιστεί δηλαδή το φαινόμενο των επιδοτούμενων από το κράτος εργαζομένων, οι συνολικές αποδοχές των οποίων όμως, θα απέχουν παρασάγγας, από τα χρήματα που λάμβαναν προ κρίσης.

Σε αυτές τις συνθήκες δηλαδή, η κυβέρνηση επιλέγει όχι απλά να παρατείνει την ισχύ των μέτρων, αλλά να κατασκευάσει και να εισάγει στο εργατικό δίκαιο νέα, μόνιμου χαρακτήρα εργαλεία ευελιξίας και επισφάλειας, όπως η αναστολή σύμβασης εργασίας και η επιδότηση εργαζομένων.»

Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «η κυβέρνηση θα προκαλέσει επικίνδυνες αλλοιώσεις στο εργατικό δίκαιο, με μια έντονη τάση να θεσπίζει ετεροβαρή μέτρα, εις βάρος των εργαζομένων. Ο κίνδυνος της πολιτικής αυτής επιλογής είναι να οδηγηθούμε σε ένα νέο σπιράλ ύφεσης και ανεργίας  που θα μας οδηγήσει πίσω στην περίοδο 2010-2014». Μέρα ξημερώνει για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι