Κατώτατος μισθός / Τρέχουν με 6% και δεν φτάνουν τα 40 ευρώ μεικτά το μήνα

by/ 0 Comments / 3 View / 05/04/2022

Ανδρέας Πετρόπουλος

Σε αύξηση 6% στον κατώτατο μισθό από την 1η Μαϊου φαίνεται να έχει καταλήξει η κυβέρνηση, με βάση και τις τελευταίες διαρροές από το Μαξίμου. Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήθηκε το σαββατοκύριακο, επιχειρώντας αφενός να “σβήσει” μέρος της κοινωνικής δυσαρέσκειας και να προλάβει τα χειρότερα εν μέσω του τεράστιου κύματος ακρίβειας που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, αφετέρου να φρενάρει τη ραγδαία δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης.

Σε αυτό το σενάριο ο κατώτατος μισθό θα αυξηθεί κατά 40 ευρώ (μεικτά) τον μήνα και από τα 663 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 703 ευρώ. Ωστόσο, η αύξηση αυτή -που θα μπορούσε σε άλλη περίοδο να χαρακτηριστεί σχετικά επαρκής- χάνεται κυριολεκτικά από την τεράστια αύξηση των ειδών πρώτης ανάγκης και τον πληθωρισμό που ήδη τρέχει με 7% και εκτιμάται ότι θα υπερβεί ίσως και το 11%.

Με άλλα λόγια οι εργαζόμενοι, που με βάση τα στοιχεία του ΙΝΕ έχουν χάσει πάνω από το 15% της αγοραστικής τους δύναμης το τελευταίο τετράμηνο, θα πάρουν πίσω σχεδόν το 1/3 όσων έχασαν από το κύμα ακρίβειας. Η μεσοσταθμική αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 δεν θα υπερβεί το 4,5% (2% για τους πρώτους πέντε μήνες, 6%+2% για τους επόμενους επτά μήνες) και πιθανότατα δεν θα καλύψει ούτε τον μέσο πληθωρισμό του τρέχοντος έτους.

Επαναφορά στα 751 ευρώ

Βέβαια, τα συνδικάτα δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με αυτό το ύψος αυξήσεων, καθώς η ΓΣΕΕ μέσω και μελετών του ΙΝΕ έχει τεκμηριώσει ότι, πρώτον, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέβει άμεσα στα 751 ευρώ (να… επιστρέψει δηλαδή στα επίπεδα του 2009) και, δεύτερον, μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων να συνδεθεί από το 2023 με το 60% του διάμεσου μισθού, να ανέβει δηλαδή στα 809 ευρώ.

Η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, οι τεράστιες ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής και στην ενέργεια, η αύξηση της βενζίνης και, κυρίως, η καθήλωση των μισθών τα τελευταία δυόμισι χρόνια κινητοποιούν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που αύριο θα πραγματοποιήσουν 24ωρη πανελλαδική απεργία, τη δεύτερη την τελευταία τριετία, μετά την πρόσφατη αντίδραση στο εργασιακό τερατούργημα Χατζηδάκη που καθιέρωσε το δεκάωρο (δύο ώρες απλήρωτες υπερωρίες) υποχρεώνοντας -με το τρικ του ρεπό- σε έμμεσες μειώσεις εκατομμύρια εργαζόμενους.

“Την ώρα που τα επιτελεία του ΣΕΒ και των μεγάλων εργοδοτών με την υποστήριξη της ΤτΕ βάζουν βέτο ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού να μην υπερβαίνει το 4%, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με διπλάσια νούμερα (8% τον Μάρτιο), εξαερώνοντας το εργατικό εισόδημα, οι αντεργατικές-αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης συνεχίζονται σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να μην υπάρχει νέα ραγδαία φτωχοποίηση των εργαζόμενων, των άνεργων, των συνταξιούχων λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας και κερδοσκοπίας. Αντί να λάβει γενναία μέτρα στήριξης των εισοδημάτων, περιορίζεται στην επικοινωνιακή χορήγηση ‘ψυχίων’ που δήθεν θα ανακουφίσουν τις ευάλωτες ομάδες” σημειώνει στο κάλεσμά της για την αυριανή απεργία (Αθήνα, 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος) η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Φτωχοποιούν την κοινωνία

“Συμμετέχουμε στην αυριανή γενική απεργία και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων, αγωνιζόμαστε για να βάλουμε τέλος στις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ., που επιφυλάσσουν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και οικονομικής εξαθλίωσης για τους πολλούς προκειμένου να εξασφαλιστούν τεράστια κέρδη για μια μικρή επιχειρηματική ελίτ, κυβερνητικά golden boys και ‘ημέτερους” σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (Τμήμα Εργατικής Πολιτικής).

“Μαζί με τους εργαζόμενους/ες, άνεργους/ες, συνταξιούχους, μικρομεσαίους, νέους και νέες δίνουμε τη δική μας απάντηση στην κυβέρνηση, που ακόμα και μέσα στη συγκυρία της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, όχι μόνο δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα κοινωνικής στήριξης, αλλά δεν διστάζει να συνεχίζει τις πολιτικές διάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικού κράτους, οδηγώντας ξανά σε φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία”.

avgi.gr