Κατώτατος μισθός / Παγωμένος για μια τριετία

by/ 0 Comments / 31 View / 22/07/2021

Παγωμένο ετοιμάζεται να κρατήσει και φέτος η κυβέρνηση τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με πληροφορίες.

Την ερχόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου, το υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει τη σχετική απόφαση, μετά από εισήγηση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Έχει προηγηθεί η διαδικασία κατάθεσης υπομνημάτων από σειρά φορέων και των κοινωνικών εταίρων, αλλά και οι προτάσεις της πενταμελούς επιτροπής εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και του ΚΕΠΕ.

Το βασικό σενάριο προβλέπει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα υφιστάμενα επίπεδα.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται η διατήρηση του κατώτατου μισθού στα υφιστάμενα επίπεδα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 και η ελάχιστη αύξηση του από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Προεκλογικές υποσχέσεις

Ωστόσο και πάλι το επικρατέστερο σενάριο είναι ο κατώτατος μισθός να παραμείνει στα υφιστάμενα επίπεδα έως τις 31 Ιουλίου του 2022 και να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέψουν οι οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές, από την 1η Αυγούστου του 2022, αφού προηγηθεί νέα διαδικασία υποβολής υπομνημάτων από φορείς, κοινωνικούς εταίρους, κρίσιμα υπουργεία και το ΚΕΠΕ.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο κατώτατος μισθός θα έχει μείνει στο ίδιο επίπεδο για μια τριετία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν προεκλογικά πως ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με τον διπλάσιο ρυθμό της ανάπτυξης. Για φέτος, η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 3,6%, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε αύξηση της τάξης του 7,2%, εάν η Ν.Δ. κρατούσε έστω τα προσχήματα

Αντιδράσεις εργαζομένων

Την ίδια ώρα, η έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Alco επιβεβαιώνει την απόλυτη αποδοκιμασία για την κυβέρνηση και ταυτόχρονη τη γενική απαίτηση να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 για φέτος και στα 800 ευρώ το 2022.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην έρευνα, α) το 83% των εργαζομένων δηλώνει ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ τον μήνα μεικτά δεν επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση ενός εργαζομένου και της οικογένειάς του, β) το 82% διαφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός για ακόμα ένα έτος και γ) το 61% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ενώ το το 28% προτείνει να είναι μεγαλύτερος, όπως προβλέπει και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ.

avgi.gr