«Καταστροφικό» τσουνάμι στον θαλάσσιο τουρισμό από τον ΦΠΑ βλέπουν φορείς του κλάδου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Καταστροφικό» τσουνάμι στον θαλάσσιο τουρισμό από τον ΦΠΑ βλέπουν φορείς του κλάδου / 11 View / 11/03/2020

«Καταστροφικές» χαρακτηρίζουν τις επιπτώσεις στις δραστηριότητες του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα στον κλάδο επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, η οποία εκδόθηκε στις 7/2/2020 (Αριθμ. Α1018 – ΦΕΚ Β’ 361), με τον τίτλο «Εξειδίκευση και απόδειξη της πλήρωσης του κριτηρίου της χρήσης και εκμετάλλευσης στις εκμισθώσεις επαγγελματικών πλοίων αναψυχής».

Με την απόφαση αυτή διπλασιάζεται ο ΦΠΑ στο ναυλοσύμφωνο από 12% σε 24%. Το ναυλοσύμφωνο ενδέχεται να απαλλάσσεται από τον διπλασιασμό εφόσον το σκάφος «βγει» από τα έξι ναυτικά μίλια, και πραγματοποιήσει το 60% του ναύλου σε διεθνή ύδατα. Η πορεία του σκάφους θα εντοπίζεται με το σύστημα AIS που καταγράφει τη ρότα όλων των πλοίων που το έχουν εγκατεστημένο.

Το μεγαλύτερα προβλήματα για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι πρώτον ότι ο ανταγωνισμός από Τουρκία ή και Κροατία είναι πολύ μεγάλος και οι χρεώσεις των γειτόνων μας είναι μηδενικές, και δεύτερον ότι στα ταξίδια με τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής τα δρομολόγια δεν είναι προκαθορισμένα, αφού ο ναυλωτής πελάτης αποφασίζει τους προορισμούς που θέλει να επισκεφτεί. Σύσσωμοι οι φορείς του κλάδου, ΕΠΕΣΤ, ΣΙΤΕΣΑΠ, GYA και οι ναυτεργατικές Ενώσεις, ζητούν να παραταθεί η εφαρμογή του μέτρου για έναν χρόνο.

naftemporiki.gr