Κέρδη με ουρά από το πετρέλαιο

by/ 0 Comments / 1 View / 07/02/2022

Καθώς η ακρίβεια γονατίζει όλο και περισσότερο τα νοικοκυριά, καθώς η θέρμανση και η κυκλοφορία των Ι.Χ. εξελίσσονται σε πολυτέλεια που μόνο οι πλουσιότεροι μπορούν να απολαύσουν με ευκολία, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί του πλανήτη μετεξελίσσονται σε μηχανές παραγωγής χρήματος.

Η ΒΡ ανακοινώνει αυτή την εβδομάδα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2020 και όπως όλες οι προβλέψεις δείχνουν, αυτά θα καταγράψουν ιστορική ανάκαμψη. Η πετρελαϊκή εταιρεία αναμένεται ότι θα έχει κέρδη τριμήνου κοντά στα 4 δισ. δολάρια έναντι μόλις 115 εκατ. δολαρίων έναν χρόνο πριν, χάρη στον υπερδιπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου από την έναρξη της πανδημίας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών και τον πολλαπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου. Τα κέρδη της για το σύνολο του 2021 αναμένονται στα 12,6 δισ. δολάρια έναντι ζημιών 5,7 δισ. δολαρίων το 2020.

Ιδιες τάσεις όμως υπάρχουν και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές των ΗΠΑ, οι ExxonMobil και Chevron, ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες ανάλογη άνοδο της κερδοφορίας τους. Τα καθαρά ετήσια κέρδη της πρώτης άγγιξαν συγκεκριμένα τα 23 δισ. δολάρια, ενώ της δεύτερης τα 15,6 δισ. δολάρια. Και για τις δύο εταιρείες ήταν τα υψηλότερα κέρδη τους από το 2014, όταν η τιμή του αργού πετρελαίου είχε ξεπεράσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Αλλά και η Shell ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τετραπλασιασμό της κερδοφορίας της πέρυσι. Τα κέρδη του ολλανδοβρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού στο τελευταίο τρίμηνο ανήλθαν στα 6,4 δισ. δολάρια έναντι 393 εκατ. δολαρίων έναν χρόνο πριν, ενώ τα ετήσια στα 19,3 δισ. δολάρια από 4,85 δισ. δολάρια το 2020. Το «μνημειώδες», όπως το αποκάλεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ben van Beurden, «έτος» κατέστησε ακόμη πλουσιότερους τους μετόχους της εταιρείας.

Η διοίκηση της ΒΡ αποφάσισε να αυξήσει τα μερίσματα προς αυτούς κατά 4% και να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών αξίας 8,5 δισ. δολαρίων. Από το 2010 μόνο η Shell και η BP έχουν μοιράσει στους μετόχους τους σχεδόν 200 δισ. δολάρια μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών. Αυτή η τεράστια συσσώρευση πλούτου στα χέρια μιας μικρής μερίδας ανθρώπων, σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά υποφέρουν από τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια, εγείρει διαρκώς το αίτημα προς τις κυβερνήσεις για την επιβολή ενός έκτακτου φόρου στις πετρελαϊκές εταιρείες και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που ωφελούνται από την ενεργειακή κρίση έτσι ώστε να καλυφθούν οι απώλειες.

Για την ώρα κάποιες από τις κυβερνήσεις, όπως η βελγική, επιχειρούν να απαλύνουν τα νοικοκυριά με μείωση του φόρου στα καύσιμα, ενώ κάποιες άλλες με επιδοτήσεις για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Η πλειονότητά τους όμως αδρανεί παρά τις προειδοποιήσεις κάποιων παικτών της αγοράς προθεσμιακών συμβολαίων, όπως η Goldman Sachs, ότι οι τιμές ενέργειας θα διατηρηθούν ψηλά για αρκετά χρόνια ακόμη, τουλάχιστον ώς το 2025.

efsyn.gr