Η Gazprom «στήνει» την Ευρώπη και ανεβάζει τις τιμές αερίου

by/ 0 Comments / 0 View / 09/11/2021

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Η τιμή του φυσικού στο ολλανδικό «δημοπρατήριο» έκλεισε στα 80,50 ευρώ η μεγαβατώρα, μια ημερήσια άνοδος 8,74% ● Στην κορυφή πάλι η Ελλάδα με 217,8 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν πέρσι τέτοια μέρα ήταν 96,5 ευρώ!

Αύξηση σχεδόν 10% σημείωσε χθες η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό «δημοπρατήριο», καθώς ο δείκτης TTF (που τιμολογεί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ρωσικού, νορβηγικού και αζέρικου αερίου) έκλεισε στα 80,50 ευρώ η μεγαβατώρα (ημερήσια άνοδος 8,74%), καθώς οι προσδοκίες για αύξηση των ροών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, όπως είχε υποσχεθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Και δεν ήταν η μόνη κακή είδηση που χθες συντέλεσε στη διατήρηση των κερδοσκοπικών πιέσεων στο φυσικό αέριο, παρασύροντας προς τα πάνω και τις τιμές του ρεύματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χονδρικής τιμής. Μια βλάβη στον αγωγό αερίου της Βουλγαρίας και η λήξη του 25ετούς συμβολαίου παροχής αερίου από την Αλγερία στην Ισπανία έδωσαν επίσης ώθηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας που διαχειρίζεται τον ουκρανικό αγωγό, μέσω του οποίου περνά ο βασικός όγκος ρωσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου φέτος η ποσότητα αερίου που πέρασε ήταν μειωμένη κατά 22% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, στοιχείο που φαίνεται να επιβεβαιώνει όσους εγκαλούν την Gazprom για μειωμένες ροές και για αθέτηση των δεσμεύσεών της.

Το μόνο που αντισταθμίζει αυτή την εικόνα είναι η ανακοίνωση του αναπληρωτή επικεφαλής του αγωγού Nord Stream 2 –του υποθαλάσσιου αγωγού της Βαλτικής– Αλεξέι Φίνικοφ, ότι ο αγωγός είναι εντελώς έτοιμος να αρχίσει τη διοχέτευση αερίου προς τη Γερμανία, υπερδιπλασιάζοντας τις ποσότητες που θα παρέχει η Gazprom σε όλη την Ευρώπη. Συνολικά, οι δύο γραμμές του Nord Sτream 2 που θα μεταφέρουν αέριο από τις ρωσικές ακτές προς τη Γερμανία έχουν χωρητικότητα μεταφοράς 55 δισ. κυβικών τον χρόνο.

Το ρωσικό παίγνιο με την παροχή αερίου προς την Ευρώπη δεν είναι, πάντως, η βασική αιτία της διατήρησης των τιμών χονδρικής στο ρεύμα σε υψηλά επίπεδα και σήμερα σε όλες τις χώρες. Οι τιμές που ισχύουν σήμερα, 9 Νοεμβρίου, φέρνουν και πάλι την Ελλάδα στην κορυφή με 217,8 ευρώ τη μεγαβατώρα, έναντι 211,3 ευρώ της Ιταλίας, 212 της Ουγγαρίας, 163 της Γερμανίας και 124 της Πολωνίας, που παραμένει σταθερά και μακράν η φτηνότερη αγορά ρεύματος της Ευρώπης. Πέρσι τέτοια μέρα η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα ήταν 96,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

efsyn.gr