Η Fed μειώνει την οικονομική βοήθεια, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για τον πληθωρισμό

by/ 0 Comments / 0 View / 04/11/2021

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, ανακοίνωσε σήμερα ότι μειώνει κατά 15 δισ. δολάρια το μήνα τον ρυθμό αγορών ομολόγων, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς να αποσαφηνίζει πότε θα ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων.

Tα 10 δισ. αφορούν τη μείωση από αγορές κρατικών τίτλων και τα 5 απ’ τα καλυμμένα εταιρικά ομόλογα.

Η απόφαση της Fed έχει άμεση ισχύ και ξεκινά από αυτόν τον μήνα.

Αυτό σηματοδοτεί μια επίσημη μετατόπιση από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τον Μάρτιο του 2020 για την καταπολέμηση της απότομης ύφεσης και του κύματος απολύσεων που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19.

Εάν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός, η Fed θα μπορούσε να αποφασίσει να αυξήσει το βασικό της βραχυπρόθεσμο επιτόκιο, το οποίο επηρεάζει πολλά καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Επιπλέον, η απόφαση της Fed σημαίνει ότι το πρόγραμμα της μηδενικής χαλάρωσης θα έχει μηδενιστεί τον Ιούνιο.

Η τελευταία ανακοίνωση της Fed και η αλλαγή πολιτικής έρχονται εν μέσω επίμονης αύξησης του πληθωρισμού που έχει μειώσει τις εταιρικές δραστηριότητες και αύξησε τις τιμές των πρώτων υλών. Επίσης, καθιστά τα τελικά προϊόντα πιο ακριβά, εγείροντας ανησυχίες για το εάν οι καταναλωτές θα περικόψουν τις δαπάνες καθώς αυξάνονται οι τιμές.

Η Federal Reserve πάντως επιμένει στην πεποίθησή της ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδειχθεί παροδικός και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Καθώς η πανδημία υποχωρεί, τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα θα υποχωρήσουν και η αύξηση των θέσεων εργασίας θα ανέβει ξανά», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις ανακοινώσεις. «Και καθώς συμβαίνει αυτό, ο πληθωρισμός θα μειωθεί από τα σημερινά αυξημένα επίπεδα. Φυσικά, η χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά αβέβαιη», είπε.

Μετά τις ανακοινώσεις σημείωναν άνοδο οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ. Ο δείκτης S&P 500 σημείωνε άνοδο κατά 0,5%, ενώ κατέγραφε πτώση περίπου 0,1% λίγο πριν την ανακοίνωση. Ο δείκτης Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,2%, ενώ ο Nasdaq σημείωνε άνοδο 0,9%.

efsyn.gr