Η τεχνολογία ανατρέπει τα δεδομένα στην απασχόληση

by/ 0 Comments / 47 View / 08/02/2016

Νέα επαγγέλματα καλείται να δημιουργήσει η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει την επέλαση της τεχνολογίας. Ποια είναι τα κρίσιμα διλήμματα για τις πολιτικές ηγεσίες.

Αυτοκίνητα που κινούνται μόνα τους, άνθρωποι που μιλούν, όχι σε άλλους ανθρώπους αλλά… στο κινητό τους. Η ζωή μας αλλάζει καθώς η τεχνολογία φέρνει τεράστιες ανατροπές στην καθημερινότητά μας με άμεσες συνέπειες και στην απασχόληση.

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα τεχνολογικής επανάστασης, όπως αναλύει ο Erik Brynjolfsson καθηγητής του MIT στον Murad Ahmed των Financial Times.

Ενώ στο πρώτο κύμα που ήρθε με τη βιομηχανική επανάσταση οι μηχανές ουσιαστικά λειτούργησαν ως οι μυς ενός ανθρώπου στο δεύτερο αυτό κύμα αποκτούν και δυνατότητα «σκέψης». Ο καθηγητής διαχωρίζει σε αυτό το κύμα σε δυο φάσεις: στην πρώτη έπρεπε ένα μηχάνημα να προγραμματιστεί επακριβώς για τις κινήσεις που θα κάνει. Στο δεύτερο, που ακολουθεί, οι μηχανές αρχίζουν να σκέφτονται και μόνες τους αναλύοντας σειρά παραδειγμάτων.

Ακόμα και αν βρισκόμαστε μακριά από το σημείο που θα γίνουν οι μηχανές καλύτερες από τους ανθρώπους, τι θα σημάνει αυτό για την εργασία; Ο E. Brynjolfsson μιλά για την ανάγκη να βρεθούν νέα είδη απασχόλησης που θα λειτουργούν παράλληλα με την τεχνολογική εξέλιξη.

Οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι θα υπάρξουν τεράστιες προκλήσεις και να σχεδιάσουν το μέλλον γρήγορα, πριν τους προλάβουν οι εξελίξεις.

Πηγή: euro2day