Η μεγάλη ελληνική …αποεπένδυση του κ. Σαουίρις

by/ 0 Comments / 1 View / 11/10/2021

Συντονισμένες πιέσεις από σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα σε Αθήνα, Λευκωσία και Βρυξέλλες ασκούνται για να αποτραπεί η απόφαση για λουκέτο στην ελληνική υπηρεσία του πανευρωπαϊκού καναλιού Euronews έπειτα από εννιά χρόνια λειτουργίας. Πολύ περισσότερο που η απόφαση του ιδιοκτήτη του πανευρωπαϊκού καναλιού, του πολυδιαφημισμένου ως πολύφερνου επενδυτή και στην Ελλάδα Αιγύπτιου μεγιστάνα Ναγκίμπ Σαουίρις, φαίνεται να έχει την κάλυψη του συγχρηματοδότη τού Euronews, της Κομισιόν!

 

Λίγες μέρες μετά την έντονη ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, EFJ, ο Δανός πρόεδρος της οποίας, Mogens Blicher Bjerregård, χαρακτήρισε το κλείσιμο του Euronews Greece πλήγμα στην ελευθερία και στον πλουραλισμό των ΜΜΕ στην Ευρώπη, οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και τεχνικοί στο Γραφείο της Αθήνας ενημερώθηκαν επίσημα για το σχέδιο «λουκέτου» και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

 

Η οποία περιλαμβάνει πέντε απολύσεις δημοσιογράφων στο τέλος κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα. Εξάλλου από το τέλος Σεπτεμβρίου διακόπηκε η συνεργασία με όλους τους freelancers δημοσιογράφους της ελληνικής υπηρεσίας του Euronews, ενώ ώς το τέλος Δεκεμβρίου και οι 28 εργαζόμενοι σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Λιόν θα περάσουν στην… ανεργία. Η αιτιολογία της διοίκησης του καναλιού είναι η κλασική: περικοπές κόστους. Ομως το Euronews, που μέχρι το 2015 ανήκε στις κρατικές τηλεοράσεις όλης της Ευρώπης, αν και έχει ιδιωτικοποιηθεί, συνεχίζει να επιδοτείται με εκατομμύρια ευρώ από τον κορβανά της Ε.Ε., δηλαδή με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων και των Κυπρίων. Μόνο για το 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 16 εκατ. ευρώ.

Αυτό το δεδομένο εξηγεί τις έντονες και οριζόντιες πολιτικές αντιδράσεις: κατεπείγουσα ερώτηση κατέθεσε η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., που στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η πιθανή αρνητική εξέλιξη συμπίπτει με την επέτειο 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, που συνυπογράφεται από όλους τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους ευρωβουλευτές από την Κύπρο, ενώ επιστολή που συνυπογράφουν ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ε.Κ. έστειλε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Γεωργούλης, στον διευθύνοντα σύμβουλο του καναλιού και στον επίτροπο Μπρετόν. Ερώτηση κατέθεσε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, ενώ επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε και ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Εμμανουήλ Φράγκος.

 

Πιέσεις ασκούνται και από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου. Κατά πληροφορίες το θέμα απασχόλησε την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκου Δένδια και Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα.

 

Αν και κανείς από την Κομισιόν δεν αποδέχεται μέχρι στιγμής ότι έχει προταθεί από την ίδια το λουκέτο, η διοίκηση του καναλιού επιμένει ότι η απόφαση έχει ληφθεί τουλάχιστον σε συνεννόηση μαζί της. Με βάση το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που προτείνεται για την εκταμίευση από το Euronews των 16 εκατομμυρίων της ετήσιας επιδότησης, η Ε.Ε. θα χρηματοδοτεί μεν -και σωστά- την αραβική ή την περσική υπηρεσία, αλλά όχι την ελληνική, την οποία αρνείται να χρηματοδοτήσει ο ίδιος ο Ναγκίμπ Σαουίρις.

 

Η Wind

Ο Αιγύπτιος δισεκατομυριούχους (με περιουσία άνω των 3 δισ. δολαρίων στην πιο πρόσφατη κατάταξη του Forbes) έχει στον λογαριασμό του την ατυχή επένδυση στη Wind, από την οποία αποχώρησε από το 2011, ενώ ήταν από τους πρώτους ξένους επενδυτές που συνάντησε στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης έναν μήνα μετά την εκλογή του (7/8/2019).

 

Ο Σαουίρις, στην ανακοίνωση μετά φωτογραφικού ενσταντανέ που φρόντισε να διοχετεύσει το Μαξίμου, δήλωσε «φίλος της Ελλάδας» και υποσχέθηκε «μεγάλες επενδύσεις» στη χώρα μας. Και υποθέτουμε ότι εννοούσε κάτι καλύτερο από τα πανάκριβα, πολυτελή και θορυβώδη περάσματά του από τη Μύκονο και άλλα κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά. Προς το παρόν «προσφέρει» μια ακατανόητη αποεπένδυση, που είναι και το μόνο οδυνηρό αποτέλεσμα της προ διετίας καλά διαφημισμένης συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Efsyn.gr