Ηλεκτρικό ρεύμα / Πληθαίνουν οι καταγγελίες για φουσκωμένους λογαριασμούς

by/ 0 Comments / 3 View / 17/06/2021

Σημαντική αύξηση εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες καταναλωτών σε σχέση με τους λογαριασμούς ρεύματος και ιδιαίτερα ως προς τις υπέρογκες χρεώσεις που συνδέονται με την ενεργοποίηση ρητρών μέσω των οποίων οι προμηθευτές μετακυλούν στα νοικοκυριά επιβαρύνσεις τής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας για την ενεργειακή εξοικονόμηση και τους καταναλωτές η αντιπρόεδρος της Καταναλωτικής Οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ Π. Καλαποθαράκου αναφέρθηκε στις αυξημένες καταγγελίες και σημείωσε ότι ένα υψηλό ποσοστό καταναλωτών καταγγέλλει υπέρογκους, πολύπλοκους, δυσνόητους λογαριασμούς ρεύματος, με πλήθος άσχετων χρεώσεων, την επιπρόσθετη επιβάρυνση με τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα και υπέρογκες χρεώσεις ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος).

 

Σημειώνεται ότι ήδη οι ιδιώτες προμηθευτές έχουν ενεργές ρήτρες αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας, ενώ την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΗ αποφάσισε να επιβάλει ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία βασίζεται στην Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, από τον Αύγουστο, με παράλληλη “έκπτωση” στην κιλοβατώρα κατά 30%, ώστε να «χρυσώσει το χάπι» της επιβάρυνσης, ενώ για το τρίμηνο Μάιος – Ιούλιος έχει ενεργοποιήσει ρήτρα CO2 χωρίς καμία… έκπτωση σε όλα τα τιμολόγια της χαμηλής τάσης (νοικοκυριά, επαγγελματίες, αγρότες).

Μια άλλη σημαντική παράμετρος, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ, είναι η πλημμελής παροχή υπηρεσιών, με την εμφάνιση προβλημάτων, όπως ελλιπείς υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών, ελλιπής ή μη σαφής προσυμβατική ενημέρωση, συμβάσεις δυσνόητες / πολυσέλιδες με “ψιλά γράμματα”, ενώ καταγγελίες που συνδέονται με τον ΔΕΔΔΗΕ αφορούν προβλήματα όπως βλάβες / συχνές διακοπές, λανθασμένη καταμέτρηση, αυξομειώσεις της τάσης, άρνηση αποζημίωσης.

 

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι καταναλωτές αδυνατούν να αποπληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς, ενώ οι εισπρακτικές εταιρείες απειλούν με τρόπο μη σύννομο και πιέζουν ακόμα και για μικρά ποσά.

 

Εξάλλου, δεδομένου ότι πάνω από 9 στους 10 καταναλωτές ζητούν “καθαρούς λογαριασμούς” και αφαίρεση των χρεώσεων υπέρ τρίτων (δημοτικά τέλη / φόροι, ΕΡΤ), η ΕΚΠΟΙΖΩ το επόμενο διάστημα θα αιτηθεί, με τη σύμπραξη και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, τα οποία υποστηρίζουν την όλη πρωτοβουλία, σχετική νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να αποσχιστούν οι εν λόγω χρεώσεις υπέρ τρίτων και να εισπράττονται με άλλον τρόπο.

Avgi.gr