Εcofin: Ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία – Πορτογαλία

by/ 0 Comments / 47 View / 12/07/2016

Τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία προλείανε η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), επικυρώνοντας την έκθεση της Κομισιόν για τα υπερβολικά ελλείμματα των δύο χωρών της ιβηρικής χερσονήσου.

Συγκεκριμένα, το Ecofin διαπίστωσε ότι Μαδρίτη και Λισαβόνα δεν έχουν συμμορφωθεί στις δημοσιονομικές υποδείξεις της Κομισιόν, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο στόχος μείωσης των ελλειμμάτων κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η απόφαση του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών, βάσει του άρθρου 126 της λειτουργίας της Ε.Ε., επισύρει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος των δύο χωρών.

Ως αποτέλεσμα, η Κομισιόν, εντός των επόμενων 20 ημερών, καλείται να προτείνει στο Ecofin, την επιβολή συγκεκριμένων προστίμων, τα οποία θα ανέρχονται έως το 0,2% του ΑΕΠ. Μαδρίτη και Λισαβόνα δύνανται να εφεσιβάλουν την απόφαση, εντός 10 ημερών, διεκδικώντας τη μείωσή τους.

«Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα “έξυπνο” αποτέλεσμα στο τέλος» δήλωσε ο εκτελών χρέη προέδρου του Ecofin, Πίτερ Καζίμιρ