Ε.Ε: Παγώνει ο ψηφιακός φόρος

by/ 0 Comments / 2 View / 13/07/2021

Πάγο στα σχέδιά της για φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών έβαλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις πιέσεις της Ουάσινγκτον και σε μια προσπάθεια μείωσης των εμποδίων που υφίστανται για την υιοθέτηση της παγκόσμιας συμφωνίας για τη δικαιότερη φορολόγηση των πολυεθνικών. «Αποφασίσαμε να αναβάλουμε τις εργασίες μας για τον νέο ψηφιακό φόρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής της Ε.Ε. Ντάνιελ Φέρι σε συνέντευξη Τύπου χθες στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι το μπλοκ θα επανεκτιμήσει την κατάσταση το φθινόπωρο.

Η κατάθεση της πρότασης για τον ψηφιακό φόρο είχε προγραμματιστεί για αργότερα αυτόν τον μήνα. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε από την πλευρά του ότι η αναβολή του σχεδίου θα διευκολύνει την εστίαση στην επίτευξη «του τελευταίου μιλίου» για την παγκόσμια φορολογική συμφωνία. Η κίνηση της Επιτροπής έρχεται μετά την επικύρωση της συμφωνίας για τη φορολόγηση των πολυεθνικών από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο και την ανακοίνωση της συναίνεσης 132 χωρών σε αυτήν στις αρχές του μήνα.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία -που προβλέπει έναν παγκόσμιο εταιρικό φόρο τουλάχιστον 15% και φορολόγηση μέρους των κερδών των πολυεθνικών στις χώρες που τα πραγματοποιούν- έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο. Εν συνεχεία θα χρειαστεί η επικύρωση από τα Κοινοβούλια των χωρών. Μεταξύ αυτών και του Κογκρέσου όπου οι Ρεπουμπλικάνοι όμως αντιτίθενται.

Η χθεσινή κίνηση της Κομισιόν εντάσσεται στη μείωση των ενστάσεων εκεί και ανακοινώνεται σχεδόν αμέσως μετά τη συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν με τους επικεφαλής της Επιτροπής και του Eurogroup. Ο ευρωπαϊκός ψηφιακός φόρος θα μπορούσε να δυσκολέψει την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να περάσει τη συμφωνία από το Κογκρέσο. Θα δυσκόλευε βέβαια και τα ταμεία των Google, Amazon, Facebook, Apple, αλλά γι’ αυτό δεν γίνεται και πολύς λόγος.

Efsyn.gr