Εως 10 δισ. τα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας

by/ 0 Comments / 1 View / 07/04/2021

Την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια τον τραπεζών ζητά ο Γιάννης Στουρνάρας, αν δεν υιοθετηθεί η πρόταση για σύσταση bad bank που θα αντιμετώπιζε τόσο τα «κόκκινα» δάνεια όσο και τον αναβαλλόμενο φόρο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΤτΕ, η πανδημία θα δημιουργήσει 8-10 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια και οι τράπεζες θα πρέπει να επανεξετάσουν τις προβλέψεις που έχουν σχηματίσει έναντι του πιστωτικού κινδύνου. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, το ποσοστό κάλυψης από προβλέψεις βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο της Ε.Ε., είναι όμως χαμηλότερο από το αντίστοιχο κρατών-μελών με υψηλό λόγο μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ/ΝPL).

Σύμφωνα με την έκθεση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ/ΝPL) ανήλθαν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020 σε 47,4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 21 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019. Ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων παραμένει υψηλός, 30,2%, έναντι μέσου όρου μόλις 2,6% στην Ε.Ε. Σε σχέση όμως με τον Μάρτιο 2016, όταν είχε καταγραφεί ο μεγαλύτερος όγκος ΜΕΔ, έχει επιτευχθεί μείωση κατά περίπου 60 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον σε πωλήσεις δανείων και διαγραφές και πολύ λιγότερο σε εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ηρακλής» εντός του 2021, εκτιμάται ότι ο λόγος ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων θα υποχωρήσει περίπου στο 25% και ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια. Σε αυτούς τους δείκτες δεν περιλαμβάνονται τα νέα ΜΕΔ που αναμένεται να προστεθούν στον υφιστάμενο όγκο.

Efsyn.gr