Εφορία / Πάνω από 6 δισ. οι φόροι των νοικοκυριών μέχρι το τέλος του έτους

by/ 0 Comments / 1 View / 19/08/2021

Φόρους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2021.

Μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθεί στο Taxisnet ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση, έως τις 29 Οκτωβρίου, χωρίς την επιβολή προστίμων, αντί της πληρωμής της πρώτης από έξι μηνιαίες δόσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπει το ισχύον καθεστώς.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σεπτέμβριος θα είναι ιδιαιτέρως «καυτός», καθώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τρεις δόσεις από τον φόρο εισοδήματος, κάτι που αναμφίβολα θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού. Οι επόμενες θα πληρωθούν έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Φόρος εισοδήματος

Ο συνολικός φόρος που θα βεβαιωθεί φέτος μέσω των εκκαθαριστικών στα φυσικά πρόσωπα θα είναι χαμηλότερος από πέρυσι, όταν βεβαιώθηκε ποσό ύψους 3,63 δισ. ευρώ.

Αυτό συμβαίνει λόγω της πανδημίας, με το τελικό ποσό να αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί κάτω από τα 3 δισ. ευρώ εξαιτίας των μειωμένων εισοδημάτων που δηλώνουν οι πληττόμενοι από την πανδημία μισθωτοί και επαγγελματίες.

Μέχρι τώρα ο φόρος που έχει βεβαιωθεί στα 1.950.000 χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ.

Επίσης, υπάρχουν και 1.050.000 εκκαθαριστικά τα οποία λαμβάνουν επιστροφή φόρου ύψους 260 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη «τρέχουν» οι δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από τον Ιούλιο για όσους έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση μέσα στον προηγούμενο μήνα.

ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας

Ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση πληρωμής να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως προαναφέρθηκε, ενώ οι πληρωμές εκτείνονται έως τον Φεβρουάριο του 2022. Το ποσό που θα εισπραχθεί φέτος έχει προϋπολογιστεί σε 2,6 δισ. ευρώ, αλλά θα είναι μικρότερο λόγω των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ που ισχύουν ήδη για τους πληττόμενους από την πανδημία αλλά και τις απαλλαγές που θα ισχύσουν για τους πυρόπληκτους.

Ωστόσο, επειδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο και όχι τον Αύγουστο, θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν την 1η και τη 2η δόση έως το τέλος Οκτωβρίου χωρίς καμία επιβάρυνση.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για το 2022. Το συνολικό ποσό που βεβαιώνεται ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ, χωρίς δόσεις διευκόλυνσης.

Avgi.gr