ΕΦΚΑ / Έλλειμμα άνω του 1 δισ.

by/ 0 Comments / 0 View / 09/09/2021

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Πριν ξεκινήσει η κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που αναμένεται να συσσωρεύσει άμεσα ελλείμματα στον ΕΦΚΑ, το υπερ-ταμείο της κοινωνικής ασφάλισης ήδη το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους παρουσιάζει τρύπα που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, η πορεία του ΕΦΚΑ είναι εξαιρετικά δυσοίωνη, καθώς δείχνει ότι το υπερ-ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία και το παρατεταμένο lockdown. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισπράξεις από τις ασφαλιστικές εισφορές από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα συνέχισαν τις… χαμηλές πτήσεις και τον Αύγουστο. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι κατά τον συγκεκριμένο μήνα εισπράχθηκε ποσό της τάξης των 241 εκατ. ευρώ, όταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα είχαν εισρεύσει στα ταμεία 407 εκατ. ευρώ!

Με συμπληρωμένα τα δύο τρίτα της χρονιάς, στον ΕΦΚΑ συνειδητοποιούν ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφεί η κατάσταση. Άλλωστε είναι τόσες πολλές οι παρατάσεις που έχουν δοθεί, που περιλαμβάνουν μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης εργαζομένων και επαγγελματικών κλάδων να σταθούν στα πόδια τους, ώστε μοιάζει απίθανο να προκύψει βελτιωμένη οικονομική εικόνα.

Η αιμορραγία του ΕΦΚΑ θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη με δεδομένη τη σημαντική αύξηση που καταγράφεται στις αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Με δεδομένο ότι από την 1.1.2022 και μετά κλειδώνουν τα όρια ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι για συνταξιοδότηση σπεύδουν οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια προϋπηρεσίας (12.000 ένσημα), αλλά και όσοι έχουν συμπληρώσει 15ετία (4.500 ένσημα) και μπορούν να βγουν στη σύνταξη σε ηλικία 67 ετών, αλλά και όσοι με 15 έτη εργασίας μπορούν να λάβουν μειωμένη σύνταξη στα 62.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευνοϊκά όρια ηλικίας και η μειωμένη προϋπηρεσία, που ίσχυαν ανά περίπτωση, σύμφωνα με την παρέμβαση που έγινε το 2015, καταλήγουν στις 31.12.2021. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα πολιτών που βλέποντας αυτές τις αλλαγές να έρχονται σπεύδει να συνταξιοδοτηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

avgi.gr