Επικουρική ασφάλιση / Βίαιη αναδιανομή 80 δισ. μέσω της κεφαλαιοποίησης

by/ 0 Comments / 0 View / 01/09/2021

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικά κλίμα η κυβερνητική πλειοψηφία είναι έτοιμη να ψηφίσει την κεφαλαιοποίηση (ιδιωτικοποίηση) της επικουρικής ασφάλισης φορτώνοντας σε ασφαλισμένους, συνταξιούχους και φορολογούμενους το δυσβάστακτο βάρος των 78 δισ. ευρώ για τα επόμενα 40-50 χρόνια.

Όπως προβλέπεται, στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) από το 2022 θα ενταχθούν οι πρωτοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα μπορούν να ενταχθούν, εφόσον το επιθυμούν, όσοι θα είναι κάτω των 35 ετών, έχουν υποχρεωτική ασφάλιση και συμμετέχουν ήδη στο ισχύον σύστημα επικουρικής σύνταξης. Επιπλέον μπορούν να υπάγονται από 1.1.2023 όσοι δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και είναι κάτω των 35 ετών, καθώς και νεοεισερχόμενοι αυτής της κατηγορίας από το 2023 και στο εξής, εφόσον το επιθυμούν.

Στο νέο ασφαλιστικό Μητσοτάκη – Χατζηδάκη και στο εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής σύνταξης αντιδρούν σύσσωμη η αντιπολίτευση, τα συνδικάτα και οι ασφαλισμένοι, επικεντρώνοντας την επιχειρηματολογία τους στα εξής σημεία:

Βίαιη αναδιανομή

1. Με την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα καλύπτουν πλέον τις σημερινές και μελλοντικές συντάξεις, προκαλώντας τεράστιο κενό στη χρηματοδοτική κάλυψή τους.

2. Οι συντάξεις εξασφαλίζονται μόνον εφόσον θα χρηματοδοτηθεί το κόστος μετάβασης. Διαφορετικά, θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή οι φορολογούμενοι, ιδιαίτερα μετά το 2030, με ετήσια δαπάνη της τάξης του 1 δισ. ευρώ και μετά το 2040 με ετήσια δαπάνη της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για βίαιη αναδιανομή εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και προς όφελος λίγων ιδιωτικών συμφερόντων.

3. Το «χρηματοδοτικό κενό», ή το κόστος μετάβασης, είναι άνω των 56 δισ. ευρώ και, εάν συνυπολογιστούν και οι διακηρυσσόμενες εγγυήσεις των χορηγούμενων κεφαλαιοποιητικών επικουρικών συντάξεων, θα φτάσει στο επίπεδο των 75-78 δισ. ευρώ.

Η επιβάρυνση του χρέους

4. Το κόστος μετάβασης θα επιβαρύνει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους κατά 49%. Το κόστος αυτό εξαρτάται άμεσα από το ύψος των αποδόσεων των κεφαλαίων και τη γενικότερη χρηματοοικονομική συγκυρία. Στην περίπτωση νέας μακροχρόνιας ύφεσης, το κράτος θα κληθεί με περιορισμένα δημόσια έσοδα να καλύψει διπλή ζημιά: το κενό στη χρηματοδότηση του παλαιού συστήματος και τη διαφορά μεταξύ των εγγυημένων επικουρικών συντάξεων του νέου συστήματος και αυτών που θα προκύπτουν από το χαμηλό επίπεδο των αποδόσεων.

Και η 13η σύνταξη στον… κουμπαρά

5. Για να κάμψει προσωρινά (;) τις αντιδράσεις της Κομισιόν, που ζητούσε οριζόντια μέτρα ή μειώσεις συντάξεων για να μην υπάρξει επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών, η κυβέρνηση με το άρθρο 47 του Ν. 4670/2020 ορίζει στον κοινωνικό προϋπολογισμό εγγραφή δαπάνης 0,5% του ΑΕΠ που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και πιστώνεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για τη «13η σύνταξη» που πρώτα κατάργησε ο Κ. Μητσοτάκης τον Φεβρουάριο του 2020 και τώρα θα χρηματοδοτεί το τζογαδόρικο σύστημα του «ατομικού κουμπαρά».

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

“Το σχέδιο νόμου είναι ενταγμένο σε μια συνολική πολιτική, η οποία θέλει να αλλάξει το οικονομικό και κοινωνικό υπόδειγμα της χώρας, να την καταστήσει μια ειδική οικονομική ζώνη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φτηνή, ελαστική εργασία, χωρίς κοινωνικά δικαιώματα, με αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους – του οποίου το ασφαλιστικό είναι πυλώνας” σημείωσε χθες, στην τοποθέτησή της στη Βουλή, η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ καλούν σήμερα τους εργαζόμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους να δώσουν δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, στις 7 μ.μ. “Όλοι μαζί θα παλέψουμε ενάντια στη νέα επίθεση της κυβέρνησης που δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο στις ασφαλιστικές εταιρείες. Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, που σκοπό έχει να διαλύσει κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό κεκτημένο και να θεμελιώσει τις ατομικές διαπραγματεύσεις και την ατομική ασφάλιση, δεν πρέπει να περιμένουμε άπραγοι την ταφόπλακα που μας ετοιμάζουν” σημειώνει το ΕΚΑ.

avgi.gr