Επίδομα 400 ευρώ / Ενίσχυση για μόλις έναν στους δύο

by/ 0 Comments / 5 View / 06/02/2021

Ούτε οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες δεν προβλέπεται να λάβουν τελικά τη δεύτερη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ (είχαν προηγηθεί τα 600 ευρώ της… τηλεκατάρτισης την περασμένη άνοιξη) που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών.

Κι αυτό καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες θα πρέπει αφενός μεν να εμφανίζουν μείωση του κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020, αφετέρου δε το οικογενειακό εισόδημά τους για το 2020 να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, κάτι που θα επαληθευθεί από τη φορολογική δήλωση του έτους όταν υποβληθεί.

Με δικά τους χρήματα

Οι επιστημονικοί σύλλογοι δικηγόρων, οικονομολόγων, λογιστών και μηχανικών εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα κριτήρια αφήνουν εκτός ενίσχυσης σημαντικό μέρος των μελών τους, ενώ υπογραμμίζουν ότι η συνολική ενίσχυση ύψους 40 εκατ. ευρώ (και θα προέλθει από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων που προβλέπεται στον Ν. 3986/2011) είναι δικά τους χρήματα, που παρακρατούνται από τον ΟΑΕΔ κάθε μήνα.

Η ΚΥΑ προβλέπει ότι για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση – αίτηση στο Π.Σ. Εργάνη κατά την περίοδο 5 – 15 Φεβρουαρίου 2021. Για να γίνει αποδεκτή, θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα στοιχεία που δηλώνονται στις υπεύθυνες δηλώσεις διασταυρώνονται με τα διαθέσιμα στοιχεία στις πλατφόρμες της Εργάνης, της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης.

Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει θα διαβιβαστεί κατόπιν στον ΟΑΕΔ, που θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στις αρχές Μαρτίου.

Τα κριτήρια και ο «κόφτης»

Στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη για την υποβολή δηλώσεων για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για όσους επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού κατά το 2020 και σύμφωνα με την ΚΥΑ:

* Οι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, για να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, θα πρέπει, αφενός μεν να εμφανίζουν μείωση του κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020, αφετέρου δε το οικογενειακό εισόδημά τους για το 2020 να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, κάτι που θα επαληθευθεί από τη φορολογική δήλωση του έτους όταν υποβληθεί.

* Για τους νέους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 δεν ισχύει το κριτήριο μείωσης του τζίρου. Το «κατώφλι» των 30.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα ισχύει κανονικά.

* Για τους ασκούμενους δικηγόρους που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1η.1.2017 δεν ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

Avgi.gr