Εν κρυπτώ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ – Βουτιά 13% στην τιμή της μετοχής μετά τις ανακοινώσεις

by/ 0 Comments / 0 View / 24/09/2021

Προσχεδιασμένο έγκλημα, καθώς το Δημόσιο χάνει το 51% και πέφτει στο μειοψηφικό μερίδιο, πιθανότατα ύψους 34%, σε μια περίοδο ακραίων ανατιμήσεων
Σε σκοτεινές εποχές παραπέμπουν οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης Ν.Δ. και διοίκησης ΔΕΗ για την εκχώρηση της πλειοψηφικής συμμετοχής του Δημοσίου σε ιδιώτες επενδυτές αφήνοντας τη μέχρι σήμερα μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας με μειοψηφικό μερίδιο, πιθανότατα ύψους 34%, από 51%, σε μια περίοδο ακραίων ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και ανεξέλεγκτων καταστάσεων στις ενεργειακές αγορές.

Με στόχο την είσοδο ιδιωτών στη ΔΕΗ, αποφασίζουν και διατάσσουν την εκχώρηση μέρους της δημόσιας συμμετοχής στην επιχείρηση, με “δούρειο ίππο” την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την άντληση 750 εκατ.

Στην πραγματικότητα αναβιώνουν το ίδιο εμμονικό, νεοφιλελεύθερο σχέδιο της Ν.Δ. από το 2014 για σπάσιμο και ξεπούλημα της ΔΕΗ, έχοντας ήδη παραδώσει τα “ασημικά” της θυγατρικής της ΔΕΔΔΗΕ σε ξένα funds και παρά το ότι έχει βγει πλέον από τη μνημονιακή ασφυξία.

Αιφνιδιαστικά χωρίς τεκμηρίωση

Συγκεκριμένα χθες αργά το απόγευμα, αιφνιδιαστικά, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση και με υπερβολική σπουδή, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. με τη διάθεση νέων μετοχών με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος.

Ακολούθησε ανακοίνωση του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) και της θυγατρικής του ΤΑΙΠΕΔ, βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστά 34% και 17% αντίστοιχα, ότι “θα εξετάσουν -σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό-, με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρεία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία”.

Είναι προφανές ότι παραδίδεται μέρος του 51% που κατέχει το Δημόσιο (μέσω ΕΕΣΥΠ – ΤΑΙΠΕΔ) σε ιδιώτες και το Δημόσιο απομένει με μειοψηφική συμμετοχή στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με έμπειρες πηγές, δεδομένου ότι τα 750 εκατ. από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αντιστοιχούν στο 34% της τωρινής κεφαλαιοποίησης της ΔΕΗ, εφόσον το Δημόσιο δεν συμμετέχει στη συναλλαγή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (αγοράζοντας μετοχές), το οποίο κατέχει το 51% των μετοχών που θα διατεθούν, χάνει περίπου 17% και περιορίζεται σε 34%.

Στήριξη από το υπερταμείο – ΤΑΙΠΕΔ

Η συμφωνία του βασικού μετόχου, του Δημοσίου, στο σχέδιο καρατόμησης και παράδοσης της ΔΕΗ είναι προφανής, με Υπερταμείο – ΤΑΙΠΕΔ να δηλώνουν ότι “στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της διοίκησης της ΔΕΗ, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου”.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, πρόθεσή της είναι να αντλήσει κεφάλαια μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αφού “έχει λάβει ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή”. Για να ολοκληρώσει το σκεπτικό του προμελετημένου σχεδίου, αναφέρεται προσχηματικά στην ανάγκη χρηματοδότησης νέου, επικαιροποιημένου σχεδίου ύψους 8,4 δισ. για την περίοδο 2022 – 2026, το οποίο επίσης ως εκ θαύματος εμφανίστηκε χθες…

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 19 Οκτωβρίου, ώστε η διαδικασία να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.


Βουτιά έως και 13% έκανε η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ με το άνοιγμα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών την επομένη της ανακοίνωσης της ιδιωτικοποίησης μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ με παράλληλη κατακόρυφη μείωση του ποσοστού του δημοσίου από το 51% στο μειοψηφικό 34%.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι να περιοριστεί η πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ στο 10% με στόχο η τιμή να παραμείνει γύρω στα 8 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προβλέπεται να εγκριθεί από την έκτακτη ΓΣ των μετόχων της εταιρείας στις 19 Οκτωβρίου ενώ μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα θα ανακοινωθεί η τιμολόγηση και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

avgi.gr