Ενεργειακό κόστος / Η Ευρώπη, η Ουκρανία και το αέριο – φωτιά

by/ 0 Comments / 0 View / 14/12/2021

Νίκος Κυριακίδης

Πιόνι στη σκακιέρα του γεωπολιτικού ανταγωνισμού Δύσης – Ρωσίας και καύσιμο που κρατά σε λειτουργία τη μηχανή της νεο-ψυχροπολεμικής σύγκρουσης γίνεται για άλλη μια φορά το ενεργειακό “οξυγόνο” της Ευρώπης, το φυσικό αέριο, με τις τιμές του να εκτοξεύονται πάλι χθες καθώς συνεχίζεται η καλλιέργεια κλίματος έντασης και επικείμενης σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και η παροιμιώδης αφοσίωση των Γερμανών στον σεβασμό των θεσμικών λειτουργιών, είτε αυτές αφορούν πολιτικής είτε οικονομικής φύσεως ζητήματα, έχουν πάει περίπατο. Κι αυτό διότι η Ουάσιγκτον παίζει μαζί τους “αμαρκάριστη” αξιώνοντας ωμά από το Βερολίνο να χρησιμοποιήσει τον Nord Stream 2 σαν θηλιά γύρω από τον λαιμό του Πούτιν ώστε να τον αποθαρρύνει από το να πάρει το ρίσκο μια ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Φυσικά, υπ’ αυτές τις συνθήκες, ό,τι έχει συνομολογηθεί μέχρι στιγμής μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου, για συμβόλαια και ρήτρες περί αερίου και άλλων τινών, γίνονται… αέρας κι όλα είναι πάλι στον αέρα.

Εκφυλίζοντας κάθε έννοια ανεξάρτητης αρχής, όπως υποτίθεται είναι η γερμανική “ΡΑΕ”, η οποία είναι η καθ’ ύλη αρμόδια για να δώσει άδεια λειτουργίας στον Nord Stream 2, η νέα αρχηγός της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ είπε χθες αφοπλιστικά από τηλεοράσεως ότι ο αγωγός δεν θα λάβει άδεια για να λειτουργήσει σε περίπτωση νέας “κλιμάκωσης” στην Ουκρανία, καθώς υπάρχει μια επί της αρχής συμφωνία -από την κυβέρνηση Μέρκελ- ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον!

“Συμφωνήθηκε ανάμεσα στους Αμερικανούς και την προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση πως σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης αυτός ο αγωγός δεν θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία” αποκάλυψε η Μπέρμποκ. Κατά τα άλλα, όπως η ίδια “διευκρίνισε”, το έργο “δεν μπορεί προς το παρόν να λάβει άδεια λειτουργίας, διότι δεν πληροί τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια”.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Νοεμβρίου η γερμανική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης του Nord Stream 2 -η κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί απ’ το καλοκαίρι- ζητώντας από την εδρεύουσα στην Ελβετία κοινοπραξία η οποία έχει επιφορτιστεί με την εκμετάλλευσή του να συστήσει μια εταιρεία κατά το γερμανικό δίκαιο.

Ο Nord Stream, που είναι ποντισμένος στη Βαλτική φέρνοντας για πρώτη φορά το ρωσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη μέσω θάλασσας και όχι μέσω Ουκρανίας, έχει εξοργίσει τους κυβερνώντες στο Κίεβο, που βλέπουν να χάνουν πόντους στο οικονομικό και γεωστρατηγικό ισοζύγιο της περιοχής προσθέτοντας ένα ακόμη θερμό μέτωπο στη σύγκρουσή τους με τον Πούτιν. Από την άλλη, το δυτικό στρατόπεδο σπεύδει να εκφράσει τη “συμπαράστασή” του θεωρώντας καθήκον του να υπερασπιστεί τα ουκρανικά συμφέροντα του “διαμετακομιστή”.

Είναι μάλιστα τέτοια η αφοσίωση των Δυτικών στην υπεράσπιση των ουκρανικών συμφερόντων, που ο ίδιος ο  Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε χθες από τη Βαρσοβία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, πως η Γερμανία παραμένει δεσμευμένη στη διασφάλιση του ρόλου της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικής οδού του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Η προκάτοχός του, η  Άνγκελα Μέρκελ, είχε πει πως η πολιτική βάση για τη λειτουργία του Nord Stream 2 είναι η δέσμευση της Ρωσίας ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως διαμετακομιστική οδό.

Το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της ώσμωσης μιας περιφερειακής εθνο-πολιτικής σύγκρουσης με ένα πιεστικό και άμεσο ενεργειακό πρόβλημα είναι ένα μπερδεμένο κουβάρι αβεβαιότητας που βάζει πάλι φωτιά στις τιμές του αερίου και κάνει τους κερδοσκόπους να τρίβουν τα χέρια τους.

Ενδεικτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ κατέγραψαν χθες αύξηση 4% σε νέο υψηλό εβδομάδας, λόγω των προβλέψεων για κύμα ψύχους προσεχώς και άρα υψηλότερης ζήτησης, ενώ το άλμα στις τιμές του ευρωπαϊκού αερίου είναι της τάξεως του 11%. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του προς εξαγωγή αμερικανικού LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) αναμένεται να διατηρηθούν σε επίπεδα ρεκόρ.

avgi.gr