Ελληνική ανάκαμψη 4,1% το 2021…

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ελληνική ανάκαμψη 4,1% το 2021… / 3 View / 14/10/2020

…Αλλά μόλις 1% αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 2022 και 2025.

Εντονο σκεπτικισμό για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τροφοδοτούν οι νέες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην έκθεση του World Economic Outlook που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα προσεγγίσει φέτος το 9,5%, λίγο καλύτερα από το -10% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του, αλλά αρκετά χειρότερα από το -8,2% που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών. Για το 2021 το Ταμείο αναμένει ανάπτυξη 4,1% έναντι του υπεραισιόδοξου 7,5% που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση, ποντάροντας στην ώθηση που θα δοθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ΔΝΤ, που στις εκτιμήσεις του δεν βλέπει καμία χώρα της ευρωζώνης να πιάνει έναν τόσο υψηλό ρυθμό ανάκαμψης το 2021, υπενθυμίζει από την πλευρά του τη βαθιά πληγή του κορονοϊού σε μείζονες οικονομικούς τομείς όπως ο τουρισμός και τα ταξίδια. «Τα στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών στο α’ εξάμηνο του 2020 δείχνουν κατάρρευση των καθαρών εσόδων από τον τουρισμό και τα ταξίδια σε χώρες όπου αυτοί οι τομείς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο (π.χ. Ελλάδα, Ισλανδία, Πορτογαλία και Τουρκία)» υπογραμμίζει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι χώρες αυτές προβλέπεται να υποστούν μεγαλύτερες μειώσεις στην οικονομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου 2020-21. Σύμφωνα με τους πίνακες της έκθεσης, τα καθαρά έσοδα από τον τουρισμό και τις μετακινήσεις επιβατών στην Ελλάδα βυθίστηκαν από περίπου 5% του ΑΕΠ το α’ εξάμηνο του 2019 σε 0,6% του ΑΕΠ στο φετινό πρώτο εξάμηνο.

Οι τεράστιες επιπτώσεις της πανδημίας σε ταξίδια και τουρισμό καθιστούν το Ταμείο ιδιαίτερα επιφυλακτικό και στις προβλέψεις του για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας. Εκτιμά συγκεκριμένα ότι μετά το 2022 και έως το 2025 η οικονομική ανάπτυξη θα προσγειωθεί μόλις στο 1%. Επίπεδο που σε καμιά περίπτωση δεν επαρκεί για την αποκλιμάκωση της ανεργίας, η οποία φέτος προβλέπεται να εκτοξευτεί από το 17,3% στο 19,9%, το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

Efsyn.gr