Εισβολή στην Ουκρανία / Μεγάλο το χτύπημα στην ελληνική οικονομία

by/ 0 Comments / 1 View / 01/03/2022

«Βαρύ» αναμένεται να είναι το πλήγμα για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Πέραν αυτού, οι κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία θα έχουν μοιραία αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία, όπως και στην ευρωπαϊκή. Η μείωση της ανάκαμψης σε συνδυασμό με το νέο ράλι τιμών αναμένεται να δημιουργήσουν πολλαπλά προβλήματα σε χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Νέος γύρος ακρίβειας

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση τιμών και θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος, μετά και την έναρξη του πολέμου. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με το ενεργειακό κόστος και με βασικό συμπέρασμα ότι το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις, αυξήθηκε κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο κατά 85%, με τις μισές επιχειρήσεις να βλέπουν αύξηση στα τιμολόγιά τους πάνω από 90% και το 40% να εκτιμά την αύξηση μεταξύ 21% – 50%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 66% των επιχειρήσεων επηρεάζεται πολύ από την αύξηση της ενέργειας και το 28% αρκετά, με αποτέλεσμα ένας στους τρεις επιχειρηματίες να μην γνωρίζει ή να μην μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το ποσοστό αύξησης των τιμολογίων ενέργειας για την επιχείρησή του. Παράλληλα, ζητούν μέτρα στήριξης που δεν έρχονται από την πλευρά της κυβέρνησης.

Τι θα γίνει με τις επενδύσεις των Ρώσων;

Την ίδια στιγμή, ζήτημα αποτελεί το τι θα συμβεί (μετά τις κυρώσεις) με τις ρωσικές στρατηγικές επενδύσεις που έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπυργική επιτροπή και ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και οι 596 Ρώσοι που έχουν λάβει «χρυσή βίζα», ο αριθμός των οποίων αυξάνεται στους 1.693, αν συνυπολογιστούν και οι άδειες που έχουν δοθεί στα μέλη των οικογενειών τους. Χθες, με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η έκδοση και ανανέωση αδειών διαμονής επενδυτικού  ενδιαφέροντος και σκοπού που βρίσκονται υπό εξέταση και προέρχονται από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Από εκεί και πέρα, η πιο γνωστή ρωσική επένδυση στην Ελλάδα αφορά την αξιοποίηση του Σκορπιού από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Η δεύτερη μεγάλη τουριστική επένδυση είναι αυτή της Mirum στην Κρήτη, ενώ είναι σημαντική η επενδυτική παρουσία του Ιβάν Σαββίδη (ΟΛΘ, Makedonia Palace, Πόρτο Καρράς, ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Open TV, Σουρωτή).

Επίσης, Ρώσοι έχουν επενδύσει εδώ και χρόνια στη Δωδώνη, ενώ αυτή τη στιγμή η επένδυση στη γαλακτοβιομηχανία είναι από κοινού με το αμερικανικών συμφερόντων fund CVC Capital.

Μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό

Ιδιαιτέρως κρίσιμη καμπή και για την πορεία των τουριστικών κρατήσεων για την Ελλάδα αποτελεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Ελλάδα υπολόγιζε φέτος να υποδεχόταν περισσότερους από 250.000 Ρώσους τουρίστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «βλέπει» ήδη πτώση των τουριστικών εισπράξεων κατά 5%.

Πλέον, η εκτίμηση είναι ότι τα κλειστά εναέρια σύνορα όπως και οι κυρώσεις θα κρατήσουν πολύ, ανεξάρτητα από το πότε θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν πολύ μεγάλη ανησυχία.

Το 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα 583.000 Ρώσοι τουρίστες δαπανώντας 433 εκατ. ευρώ, όταν οι συνολικές τουριστικές αφίξεις στη χώρα μας ήταν 31,3 εκατ.

Το έτος – ρεκόρ  όσον αφορά τις αφίξεις από Ρωσία ήταν το 2013, που έφτασαν τους 1,3 εκατ. τουρίστες.

Το 2020, ο αριθμός των Ρώσων ταξιδιωτών στην Ελλάδα, με βάση την TτΕ, έφτασε τις 26.000, ενώ το 2021 η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 365,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκε σε 119.500 ταξιδιώτες. Το 2020 οι Ρώσοι ξόδεψαν 14 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την TτΕ, ενώ το 2021 δαπάνησαν περί τα 115 εκατ. ευρώ.

avgi.gr