Εγκρίθηκε ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ βάσει του κυβερνητικού σχεδίου

by/ 0 Comments / 17 View / 12/07/2016

Η χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ για τις επόμενες κινήσεις στο θέμα του ΑΔΜΗΕ η οποία υποστηρίχθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων της επιχείρησης, αποτελεί ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα προόδου για τη διαδικασία που έχει επιλεχθεί, αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναφέρει:

“Η θέση της κυβέρνησης για μη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, είναι αταλάντευτη. Στο πλαίσιο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης πέτυχε την ακύρωση του νόμου για τη “Μικρή ΔΕΗ”, η οποία προέβλεπε ιδιωτικοποίηση του 30% της Επιχείρησης και του νόμου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66%.

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίστηκε η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, η αποζημίωση της ΔΕΗ, οι θέσεις εργασίας, αλλά και τα  δικαιώματα των εργαζομένων. Η σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ για τις επόμενες κινήσεις στο θέμα του ΑΔΜΗΕ, βάσει των όσων προβλέπει ο Ν.4389/2016, η οποία υποστηρίχθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων της Επιχείρησης, αποτελεί ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα προόδου για τη διαδικασία που έχει επιλεχθεί.

Η αντίθεση στο σχέδιο προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ είναι κατανοητή για όσους υπερασπίζονται τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Προκαλεί, όμως, ερωτηματικά όταν προέρχεται από άλλες δυνάμεις,   καθώς η εναντίωση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ενθαρρύνει εκείνους που αποσκοπούν στη διάλυση της ΔΕΗ, αλλά και στην πλήρη αποχή του Δημοσίου από το δίκτυο Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας”.