Εγκαταλείπει το Σίτι του Λονδίνου ο παγκόσμιος εφοπλισμός

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εγκαταλείπει το Σίτι του Λονδίνου ο παγκόσμιος εφοπλισμός / 14 View / 11/09/2019

Μετατοπίζεται στην Ασία η παγκόσμια εμπορική ναυτιλία, ενώ η αποχώρηση από τις δραστηριότητες ναυτιλιακής χρηματοδότησης από πολλές κορυφαίες τράπεζες έχει επηρεάσει τη θέση του Λονδίνου ως κεφαλαιακού προορισμού.

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός, ιδιαίτερα από την Ασία, έχει διαβρώσει τη θέση της Βρετανίας ως κορυφαίου κέντρου για ναυτιλιακές υπηρεσίες, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων PwC, για λογαριασμό της ένωσης Maritime London. Το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αιώνες αποτελεί κορυφαίο κέντρο για την παγκόσμια ναυτιλία, ιδιαίτερα το Σίτι του Λονδίνου, και έχει κυρίαρχο ρόλο στον κλάδο της ναυτασφάλισης, της ναυλομεσιτείας, της χρηματοδότησης και άλλων ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτές οι υπηρεσίες συνεισφέρουν 5,6 δισ. δολάρια τον χρόνο στη βρετανική οικονομία, προσφέροντας απασχόληση σε πάνω από 10.000 άτομα σε θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Ομως, η μετατόπιση της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας στην Ασία και ο σκληρότερος ανταγωνισμός αυξάνουν τις πιέσεις στον κλάδο, σύμφωνα με την έκθεση.

Η αξία της παγκόσμιας αγοράς ναυτιλιακών υπηρεσιών εκτιμάται στα 20 δισ. δολάρια ετησίως. «Τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί σημαντικό έδαφος προς τους διεθνείς ανταγωνιστές.

Ανταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Νορβηγία και ιδιαίτερα η Σιγκαπούρη, αποτελούν όλοι πρόκληση σε σημαντικούς τομείς ανάπτυξης και πρέπει να αντιδράσουμε», ανέφερε εκπρόσωπος του οργανισμού Maritime UK. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ναυτιλίας του Λονδίνου, αλλά προφανώς επηρεάστηκε από την αστάθεια που προκαλεί το Brexit.

Η αποχώρηση από τις δραστηριότητες ναυτιλιακής χρηματοδότησης από πολλές κορυφαίες τράπεζες, όπως οι Royal Bank of Scotland και Lloyds, έχει επηρεάσει τη θέση του Λονδίνου ως κεφαλαιακού προορισμού για τις διεθνείς ναυτιλιακές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Εκτός αυτού, η απόφαση της Βρετανίας να προχωρήσει σε αλλαγές στο λεγόμενο φορολογικό καθεστώς «non-domicile» οδήγησε στην αποχώρηση κορυφαίων Ελλήνων παικτών από το Λονδίνο τα τελευταία χρόνια. Κατά τους συντάκτες της έκθεσης, η Βρετανία είναι επίσης σημαντικό μετά το Brexit να παραμείνει ανοιχτή και φιλική προς το ναυτιλιακό κεφάλαιο.