ΔΝΤ: Δεν έχουμε σκοπό να αποχωρήσουμε από την Ευρώπη-Στηρίζουμε τη δημιουργία ενός ισχυρού Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΝΤ: Δεν έχουμε σκοπό να αποχωρήσουμε από την Ευρώπη-Στηρίζουμε τη δημιουργία ενός ισχυρού Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου / 27 View / 13/11/2017

«Με την κατάλληλη δομή διακυβέρνησης και μια εντολή για ισχυρή επιτήρηση, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να ενισχύσει τις ικανότητες αποτροπής κρίσεων και τη διαχείριση στην ΕΕ. Είμαστε υποστηρικτικοί για το στόχο», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Reuters, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Joerg Decressin.

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ μετά και την εμπλοκή του με το ελληνικό πρόγραμμα και τις συγκρούσεις με Αθήνα και Βερολίνο, ο κ. Decressin ξεκαθαρίζει: «Δεν έχουμε στόχο να αποχωρήσουμε από τη στήριξη της Ευρώπης, το αντίθετο μάλιστα».

«Παραμένουμε στη διάθεση των ευρωπαίων μετόχων μας για να βοηθήσουμε με όποια κρίση ενδεχομένως προκύψει. Επίσης ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να διατελούμε χρήσιμο ρόλο μέσω της επιτήρησής», δήλωσε.

Λίγο νωρίτερα, δημοσιοποιήθηκε η τελευταία πρόβλεψη του ΔΝΤ για την Ευρώπη, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η ενισχυόμενη και διευρυνόμενη ανάκαμψη συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια ανάπτυξη, ωστόσο ένα δύσκολο Brexit θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μια αισθητά χαμηλότερη ανάπτυξη τόσο στην Βρετανία όσο και στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Decressin, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται «όλο και πιο βιώσιμη», ενώ ο ίδιος τόνισε πως το ΔΝΤ στηρίζει την προσεκτική προσέγγιση της ΕΚΤ σε ότι αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Βασική αβεβαιότητα παραμένει το Brexit και η εμπορική σχέση που θα μπορέσει να έχει η Βρετανία με τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ, όταν αποχωρήσει από την Ευρώπη.

Όπως ανέφερε, το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί πως θα υπάρξει συμφωνία με μεταβατική περίοδο, τονίζοντας πως οι οικονομολόγοι του Ταμείου δεν έχουν «τρέξει» προβλέψεις στις οποίες δεν υπάρχει συμφωνία. Όμως, ένα προβληματικό Brexit θα μπορούσε να έχει επιζήμιες επιπτώσεις.

«Υπό τέτοιες συνθήκες, οι ανησυχία μας είναι πως η οικονομική ανάπτυξη θα πληγεί, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην ευρωζώνη. Τότε θα δούμε πιθανώς μια αισθητά χαμηλότερη ανάπτυξη από αυτήν που προβλέπουμε τώρα».

Για την ώρα, ωστόσο, τόνισε πόσο πιο θετικό είναι το κλίμα σε σχέση με πριν από ένα ή δυο χρόνια.

Από :Εuro2day