Διλήμματα δημόσιου συμφέροντος

by/ 0 Comments / 3 View / 24/03/2021

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσανατολίζεται στην έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς που απαξιώνει τις μετοχές των υφιστάμενων μετόχων και κυρίως του ΤΧΣ, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι χθες θα υπήρχαν αποφάσεις, όμως το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου θα συνεδριάσει σήμερα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι διατυπώθηκε σκεπτικισμός για τους όρους τους αύξησης και ειδικότερα τη συμμετοχή του Ταμείου σε αυτή. Σκεπτικισμός υπάρχει και για το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

 

Τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να αποτελέσουν ένα ακόμα πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως φάνηκε τόσο από τη χθεσινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την Πειραιώς, που έκανε λόγο για ληστεία σε βάρος του Δημοσίου, όσο και από το αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τις εξελίξεις στην τράπεζα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε προδιαγραμμένη απάτη την εξέλιξη με την Πειραιώς. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν επίσης την κατάθεση των εκθέσεων των συμβούλων του ΤΧΣ για την Εθνική Ασφαλιστική.

 

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει το βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οπως είπε, δόθηκε το δικαίωμα στο ΤΧΣ να συμμετέχει στην αύξηση «και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί, πάντα επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, το Ταμείο καλείται να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου που θα ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου και ενώ θα έχει προηγηθεί, στις 7 Απριλίου, η έκτακτη γενική συνέλευση, παρά το γεγονός ότι βάσει των όρων της ΑΜΚ η ζημιά για ο Ταμείο, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, είναι πολύ μεγάλη –περί τα 3 δισ. ευρώ–, ικανοποιεί ωστόσο τον στόχο μείωσης του ποσοστού του από το 61,3% κάτω από το 33% (καταστατική μειοψηφία) και την είσοδο ξένων επενδυτών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου στην επικείμενη αύξηση θα καθοριστεί βάσει της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στο book building.

 

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική, το Ταμείο, ως μέτοχος του 40% της Εθνικής Τράπεζας, έχει τις εκθέσεις αξιολόγησης της πρότασης του CVC που συνέταξαν Βarcleys και Delloit, όμως δεν είναι βέβαιο ότι λύνονται τα χέρια του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας ώστε να ανακοινώσει τη συμφωνία, πιθανότατα την Παρασκευή, με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

 

Alpha Bank: Μείωση κόκκινων δανείων κατά 3,3 δισ.

Με μια νέα τιτλοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ –project Cosmos– που θα ενταχθεί στον «Ηρακλή 2» και πώληση δύο «πακέτων» δανείων, του Οrbit στην Ελλάδα αξίας 900 εκατ. ευρώ και του Sky ύψους 400 εκατ. στην Κύπρο, η Alpha Bank θα μειώσει κατά 3,3 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι το τέλος του 2021. Στόχος είναι ο περιορισμός των NPEs σε ποσοστό κάτω από 10% μέχρι το τέλος του 2022, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 2020, το οποίο έκλεισε παρά τις δυσμενείς συνθήκες με καθαρά κέρδη ύψους 103,7 εκατ. ευρώ και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Total Capital Ratio) 18,4%.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, εκτίμησε ότι τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα διαμορφωθούν στο 18-20% των 5,5 δισ. ευρώ που μπήκαν σε moratorium, κοντά δηλαδή στο 1 δισ. ευρώ.

Efsyn.gr